Mandaat van Gantz met twee dagen verlengd

Netanyahu, Rivlin, Gantz. Screenshot YouTube

Minuten voordat maandagavond het mandaat om een regering samen te stellen afliep, heeft president Rivlin het mandaat van Benny Gantz met twee dagen verlengd.

Eerder had president Rivlin zondag aangekondigd het mandaat van Gantz niet te verlengen. Maar na een door Netanyahu gesteund en door Gantz ingediend verzoek voor verlenging, stemde de president er mee in. Het verzoek werd gedaan terwijl Netanyahu en Gantz onderhandelden in de residentie van Netanyahu.

Reden hiervoor is de door Gantz en Netanyahu aangekondigde vooruitgang in de onderhandelingen om een regering te vormen.

Dinsdag,vandaag, komen de onderhandelingsteams van Likud en Blauw en Wit weer bij elkaar.

Gantz en Netanyahu werken aan een eenheidsregering waarbij Netanyahu tot september 2021 premier is. Daarna zal Gantz het premierschap overnemen.

De Yamina partij van Bennett en Shaked, een van de partijen in het rechtse blok, is ontevreden over het feit dat Netanyahu heeft toegegeven aan de voorwaarden van Gantz voor het benoemen van nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof. Er zal geen controle zijn van de Likud of Netanyahu over de benoeming van nieuwe rechters.

Yamina maakte duidelijk geen steun te geven aan een eventuele nieuwe regering onder leiding van Gantz en Netanyahu, waarbij zij buitenspel zijn gezet.

De Likud hoopt door het benoemen van nieuwe rechters invloed uit te kunnen uitoefenen op het binnenkort van start gaande corruptie proces tegen Netanyahu.

Ook is de Likud bevreesd dat het Hooggerechtshof kan beslissen dat iemand die is aangeklaagd voor corruptie geen premier kan worden. Gantz had eerder gedreigd met een dergelijk wetsvoorstel te komen. Het lijkt er nu op dat dit van tafel is.

Een ander heet hangijzer is de annexatie van de Jordaan vallei waar Netanyahu haast me wil maken, zolang Trump nog aan de macht is.

Gantz voelt daar weinig voor. Hij zegt dit in een geleidelijk proces wil doen in overleg met de internationale gemeenschap.

Vandaag en morgen zullen duidelijkheid geven of Israël een nieuwe regering krijgt, of voor een vierde keer naar de stembus gaat.

Advertentie (4)