Israëls Onafhankelijkheidsdag zonder publiek gevierd in het Concertgebouw

Dit jaar zou de eerste keer zijn dat de Onafhankelijkheidsdag van Israël werd gevierd met een openbaar concert in de grote concertzaal van het Amsterdamsche Concertgebouw. Door de coronavirus pandemie liep dat anders en werd het concert gehouden zonder publiek, meldt JTA.

Het concert was gepland voor 28 april in de grote zaal van het 134 jaar oude Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Bekende artiesten zouden optreden waaronder Shuly Nathan die haar iconische “Jerusalem of Gold” zou spelen voor een uitverkochte zaal met een menigte van 2.000 toeschouwers.

Het evenement werd geannuleerd vanwege het coronavirus, maar toch werd de 72e verjaardag van Israël gevierd in het Concertgebouw dankzij de vastberadenheid van de producer van het concert, Barry Mehler, die ook het jaarlijkse Chanoeka-concert in het Concertgebouw produceert.

Mehler, een in de VS geboren professionele zanger en cantor die sinds 1989 in Amsterdam woont, nam de afgelopen dagen vijf nummers op ter ere van Israël met een groep muzikanten van het Joods Amsterdam Chamber Ensemble. Deze zijn via deze link te zien en horen. Ze speelden voor een lege zaal met in acht name van de regels voor sociale afstand.

Channa Malkin (sopraan), Yonathan van den Brink (bas) en Marc Wielart (piano) voeren Yerushalayim Shel Zahav op. Screenshot YouTube

De musici gebruikten de lege hal als achtergrond wat voor een angstaanjagend effect zorgde, kijkend in de camera met hun rug naar de lege roodfluwelen stoelen.

De nummers, die Mehler online heeft gedeeld, bevatten een instrumentale vertolking van “Hatikvah “, en het melancholische lied “Mishehu” (Someone), geschreven door Matti Caspi, voor Israël de Dodenherdenking in Israël, die symbolisch voorafgaat aan de Onafhankelijkheidsdag.

“Optreden in de grote zaal van het Concertgebouw is een eer voorbehouden aan enkele professionele muzikanten, en meer nog, dat ze ons toestemming hebben gegeven om delen van ons geannuleerde concert op te nemen,” vertelde Mehler, 54, aan de Jewish Telegraphic Agency.