Vier stappenplan naar heropening van de economie

Dizengoff square Tel Aviv afgelopen vrijdag. Foto screenshot Channel 12

Het Israëlische ministerie van Financiën heeft naar verluidt de afgelopen dagen een vier stappenplan opgesteld voor de heropening van de economie. De tijdlijn zal de komende dagen worden bepaald door het besmettingspercentage. Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 13 wordt er nog over het plan gediscussieerd en bevat het geen specifieke data.

In de eerste fase zullen winkelcentra en buitenmarkten worden geopend en mogen Palestijnse arbeiders van de Westelijke Jordaanoever weer aan het werk in Israël.

In de tweede fase zijn groepslessen weer toegestaan en worden gemeenschapscentra heropend. Zwembaden blijven nog dicht. Natuurgebieden en musea gaan weer open.

In de derde fase gaan bioscopen, theaters voor toneelstukken, fitnesscentra, auditoria, restaurants en bars weer open.

In de vierde fase ten slotte worden nachtclubs, zwembaden, waterparken en pretparken heropend.

Het ministerie van Volksgezondheid beschouwt de komende week als cruciaal voor het bepalen van een tijdschema voor heropening. Als de recente versoepeling van de beperkingen de infecties in Israël laat toenemen, zal dit de komende dagen duidelijk worden.

Wat ook een rol meespeelt zijn de uitspraken van hoge politieambtenaren die bezorgt zijn over het feit dat afgelopen vrijdag duizenden Israëliërs de straat opgingen om in parken, pleinen en zelfs op de stranden te genieten van het mooie en warme weer.

Het handhaven op de geldende beperkingen wordt daardoor moeilijker volgens de politie. De komende dagen zullen de temperaturen in Israël blijven stijgen, waardoor nog meer mensen uit hun huizen zullen komen om buiten verkoeling te zoeken.

Vandaag zal de regering beslissen of de beperking die burgers binnen 100 meter van hun huis houdt op te heffen. Ook komt het heropenen van nationale parken aan de orde. Stranden en speeltuinen zullen voorlopig nog gesloten blijven.

De komende week wordt verder gekeken naar de mogelijkheden om bij bruiloften en begrafenissen een groter aantal gasten dan de huidige limiet van 19 toe te laten.

Advertentie (4)