3D digitale video van de Breslau-synagoge die tijdens de Kristallnacht werd verwoest

Screenshot YouTube

De nieuwste toevoeging aan de collectie synagogen die lang geleden zijn verwoest of in gesloopt zijn, en weer tot leven komen dankzij de kunst van 3D digitaal reconstrueren, is de tijdens de Kristallnacht van november 1938 verwoeste synagoge van wat ooit Breslau, in Duitsland was.

Nu Wrocław in Polen na het wisselen van handen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was de Nieuwe Synagoge ooit de op één na grootste synagoge in het Duitse Rijk en werd ze beschouwd als een belangrijk centrum van het hervormings jodendom in Breslau.

De synagoge, ontworpen door Edwin Oppler, werd gebouwd tussen 1865 en 1872 en stond tot de pogrom Kristallnacht in november 1938 trots overeind.

De digitale reconstructie is onderdeel van een project van het Architectuurinstituut, onderdeel van de universiteit Hochschule Mainz, en heet “De nieuwe synagoge in de context van drie religieuze gemeenschappen”. Digitale wederopbouw en documentatie van de Breslau / Wrocław-synagoge. “

De verbluffende video toont de nieuwe synagoge zoals hij er ooit uitzag, het enorme koepeldak dat de skyline van Breslau domineert, en bevat tekst die het verhaal van de synagoge vertelt.

De website van het project gaat ook dieper in op de bouw van de synagoge, inclusief illustraties en andere werken van Oppler, die in heel Duitsland verschillende grote synagogen bouwde.

Eens een van de grootste joodse gemeenschappen in Duitsland, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna alle 10.000 joden van Breslau gedeporteerd naar nazi-concentratiekampen en na de oorlog werd de stad onder de voorwaarden van de Potsdam-conferentie aan Polen gegeven.

Advertentie (4)