Toename virusbesmettingen geen reden tot zorg

Israëlis dragen mondbescherming. Screenshot YouTube

De toename van het aantal besmettingen per dag in Israël vinden gezondheidsexperts niet verontrustend en kan worden gezien als het het resultaat van het opheffen van de meeste beperkingen.

“Dit is nog steeds de eerste golf,” zei adjunct-directeur Dr. Hadar Marom van het Assuta Ashdod Medisch Centrum. “Tot voor kort zaten mensen in Israël thuis, waardoor we het percentage van de bevolking dat besmet met het virus raakte klein konden houden.

Toen we de beperkingen begonnen op te heffen, zagen we het besmettingspercentage toenemen. Sommigen van hen zijn niet ziek, maar ze hebben het virus en verspreiden het naar anderen.

Volgens Shuta Shemer, voorzitter van het Assuta Medisch Centrum, is de dagelijkse toename niet verrassend omdat deze in verhouding staat tot het toegenomen aantal tests wat iedere dag plaats vindt.

“Ik zegen de nieuw benoemde minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, voor het veranderen van het testbeleid van het Ministerie van Volksgezondheid zei Shemer, verwijzend naar het beleid van de vertrekkende adjunct-directeur-generaal Moshe Bar Siman Tov waar alleen mensen met ziektesymptomen werden getest.

Dit in tegenstelling tot nu, waar de hele bevolking aan de beurt komt. We doen meer tests, dus we gaan meer dragers vinden”, zei Shemer

“Als de besmette mensen ouder zijn, is dat een zorg”, zei Shemer. ‘Als het jonge mensen zijn en ze zijn niet ziek, maar slechts drager van het virus, dan maakt het niet uit. Misschien brengt dit ons zelfs de ‘kudde immuniteit’.

‘Iedereen is verantwoordelijk voor het voorkomen van besmetting’, zei Marom. “Bij elke stap moeten we naar de toekomst kijken en onthouden dat we anders 200 zieken hebben. Een deel daarvan zal binnen twee weken in een slechte situatie verkeren, misschien zelfs beademing nodig hebben. We moeten dus heel voorzichtig zijn.’

“We moeten ons realiseren dat het coronavirus nog vele maanden onder ons zal zijn”, zei Shemer. “We moeten leren leven met coronavirus.”