Joods leven in de Emiraten

Het in aanbouw zijnde complex Abrahamitische religies. Screenshot YouTube

Met de aankondiging van de normalisatie van de betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten opent dit voor de altijd reislustige Israëlische toerist nieuwe mogelijkheden. Maar is er ook sprake van enig Joods leven in de VAE?

De aandacht van de meeste Israëlische toeristen die de VAE binnenkort gaan bezoeken zal vooral uitgaan naar de luxe shoppingmalls met prijzen die lager zijn dan in Israël, de vele hotels met hun zwembaden en tochten door de woestijn.

Er wordt aangenomen dat er ooit een kleine Joodse gemeenschap heeft bestaan maar het bewijs is niet doorslaggevend.

De moderne Joodse gemeenschap van de Verenigde Arabische Emiraten is pas in 2008 formeel opgericht en bestaat volledig uit immigranten. De gemeenschap telt tussen de 2000 tot 3000 mensen. Twee organisaties beweren de Joodse gemeenschap in de Emiraten te vertegenwoordigen.

Ross Kriel’s Joodse Raad van de Emiraten in Dubai organiseert diensten in een synagoge die bekend staat als ‘de villa’, een omgebouwde woning die door de gemeenschap wordt gehuurd.

Torah-rollen bij het huis van een lid van de Joodse gemeenschap in Dubai . Screenshot Channel 13 nieuws

De locatie van de villa is en blijft een goed bewaard geheim. Naarmate de spanningen afnemen en Joodse Israëliërs regelmatig in de Emiraten op vakantie gaan, zal dit hopelijk veranderen.

Synagoge bezoekers bidden, net als veel joden over de wereld, voor de veiligheid van het land en zijn leiders. In de VAE bidt de gemeenschap van Kriel elke week G’d om Sheikh Khalid bin Zayed al-Nahyan te behouden.

Er is ook een door Chabad gesteunde gemeenschap onder leiding van Rabbi Levi Duchman die al lang in de Golf woont en zakenman Solly Wolf. In hun Talmud Torah Joodse dagschool leren 45 kinderen over het jodendom.

Het bestaan ​​van een oude joodse gemeenschap in het gebied wat nu de Verenigde Arabische Emiraten wordt genoemd, is slecht gedocumenteerd. Benjamin van Tudela, een vroegmoderne ontdekkingsreiziger, zei dat hij een joodse gemeenschap had gevonden in Kis in het huidige emiraat Ras al-Khaimah, het meest noordelijke van de emiraten. Afgezien van zijn woorden is er maar weinig van die gemeenschap over.

Maar gegevens over joodse gemeenschappen in het gebied zijn niet helemaal verdwenen. In het Nationaal Museum van Ras al-Khaimah staat de grafsteen van ene David, de zoon van Mozes. De steen is in de jaren zeventig door plaatselijke bewoners gevonden.

De grafsteen is voorzien van duidelijk leesbaar Hebreeuws schrift, met wat Hebreeuws-Arabisch erin gemengd. Volgens historicus Timothy Power is de mysterieuze David tussen de 14e en 16e eeuw van Perzië naar het nabijgelegen kosmopolitische Hormuz gemigreerd.

“Er bestond een opmerkelijke joodse gemeenschap op het eiland Hormuz, gelegen op een strategisch knelpunt aan de kop van de Arabische Golf, op minder dan een dag varen van Ras Al Khaimah”, schreef Power. Een bron getuigt van verschillende synagogen en twee rabbijnen die de gemeenschap dienden.

Het is mogelijk om Kosher te eten in de VAE. Elli Kriel, de vrouw van de president van de JCE Ross Kriel, opende onlangs een cateringbedrijf – genaamd “Elli’s Kosher Kitchen“. De minister van Cultuur van de VAE, Noura al-Kaabi noemde het een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van “Golfvoedsel”.

Stuffed peppers, Yemistes, one of my favorite Greek recipes. What are you having for Shabbat dinner tonight?

Geplaatst door Elli's Kosher Kitchen op Vrijdag 4 oktober 2019

Aan het einde van 2019, kondigde de Verenigde Arabische Emiraten plannen aan voor een interreligieuze gebed complex voor de zogenaamde “Abrahamitische religies” – moslims, christenen en joden. Dit complex zou in 2022 klaar moeten zijn en zullen Joden, inclusief Joodse Israëliërs, kunnen bezoeken.

Het complex wordt gebouwd op het eiland Saadiyat voor de kust van Abu Dhabi, het rijkste en machtigste emiraat. Een van de gebouwen zal een synagoge zijn, naast een kerk, een moskee en andere tentoonstellingsruimten die het interreligieuze begrip moeten gaan bevorderen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)