Lionel Messi wordt ‘het gezicht’ van OrCam (video)

Lionel Messi en een van de jongeren met de MyEye van OrCam. Screenshot YouTube

Al eerder plaatsten wij een artikel over OrCam, het Israëlische bedrijf dat op kunstmatige intelligentie gebaseerde draagbare apparaten maakt om blinden en slechtzienden teksten te laten ‘lezen’ via audiofeedback. Het bedrijf heeft nu aangekondigd dat de Spaanse voetballer, Lionel Messi, ‘het gezicht’ van het bedrijf wordt.

Het partnership van Lionel Messi met OrCam is bedoelt om het bewustzijn te vergroten over de uitdagingen waar blinden en slechtzienden wereldwijd mee worden geconfronteerd.

Messi zal als onderdeel van het partnership door OrCam georganiseerde persoonlijke ontmoetingen voor blinden en slechtzienden bijwonen, waarbij Messi hen het MyEye-apparaat van OrCam cadeau zal doen.

MyEye, is een videocamera met hoge resolutie gebruikt die magnetisch is bevestigd aan een bril die direct gedrukte tekst en digitale schermen kan voorlezen en gezichten, producten, streepjescodes, geld en kleuren kan herkennen.

Jaarlijks zal Messi de OrCam MyEye aan blinde of slechtziende mensen geven “met inspirerende verhalen”, van wie sommigen hem persoonlijk zullen ontmoeten in Barcelona”, zei OrCam in een verklaring. Deze mensen zullen dan ook lid worden van het OrCam Dream Team, wat door Messi wordt geleid.

In februari, voor het uitbreken van de coronavirus pandemie, vond de eerste bijeenkomst in Barcelona plaats en werden de visueel gehandicapte kinderen en volwassenen uitgerust met het apparaat, dat hen vervolgens vertelde dat de persoon die voor hen stond, Lionel Messi was.

Deelnemers aan het project zijn afkomstig uit verschillende landen van over de hele wereld en zijn blind of hebben een bepaalde mate van visuele beperking.

Amnon Shashua, de medeoprichter en co-CEO van OrCam was ook ontroerd. “Het is een bijzonder opwindend moment voor mij en voor OrCam. Het verhaal van de oprichting van OrCam is in de eerste plaats een verhaal van en over mensen, mensen die worstelen met echte problemen en uitdagingen in hun leven. Ons doel is om geavanceerde AI-as-a-companion-technologie te gebruiken om mensen met een handicap in real-time te helpen, in de echte wereld”.

“We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met Messi – die de belichaming is van het maximaliseren van potentieel, en een persoon die wereldwijd wordt bewonderd – ons in staat zal stellen miljoenen mensen in nood te bereiken,”, aldus Shashua.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!