Dankzij Israelische technologie kunnen veel blinden vandaag zelfstandig stemmen

OrCam MyEye-apparaten beschikbaar naast een stapel papieren stembiljetten op een Israëlisch stembureau. Foto: OrCam Technologies

Vandaag gaan miljoenen Israeli’s naar de stembus, onder hen zijn 22.000 blinde Israëliërs en 100.000 die slechtziend zijn. Dit jaar, voor het eerst in Israël en voor het eerst ter wereld, zullen velen van hen onafhankelijk kunnen stemmen met een speciaal hulpmiddel van het Israelische bedrijf OrCam uit Jeruzalem.

Het is een experiment, mogelijk gemaakt door het Central Elections Committee en het Center for the Blind in Israël en OrCam’s MyEye 2 – ‘s werelds meest geavanceerde draagbare apparaat voor kunstzicht.

Het draadloze, lichtgewicht apparaat wordt magnetisch bevestigd op de bril of het zonnebril frame van de drager. Geactiveerd door een intuïtief wijzend gebaar of door de blik van de drager te volgen, leest MyEye de gedrukte en digitale tekst voor op elk oppervlak en herkent gezichten, producten en meer – realtime zonder dat een smartphone of wifi nodig is.

“Naast het gevoel van onafhankelijkheid, dat essentieel is voor mensen die blind en slechtziend zijn, garandeert het gebruik van OrCam-apparaten een ander fundamenteel democratisch beginsel, dat is het geheim van de stemming”, zegt OrCam.

De pilot zal worden uitgevoerd in 12 stembureaus van Eilat in het zuiden tot Acre in het noorden, inclusief districten met voornamelijk Arabische steden in de Joodse staat.

Kiezers bij deze speciaal aangepaste stembureau’s hebben de mogelijkheid om een ​​OrCam MyEye-apparaat te gebruiken bij het kiezen uit de stapel met papieren stembiljetten. MyEye scant de tekst op de stembiljet die ze oppikken en informeert de kiezer welke partij het vertegenwoordigt.