OrCam uit Israël geeft blinden en slechtzienden middels spraakopdrachten een betere ‘lees’ ervaring

Foto OrCam

OrCam Technologies, de maker van op kunstmatige intelligentie gebaseerde draagbare apparaten om blinden en slechtzienden teksten te laten ‘lezen’ via audiofeedback, heeft een nieuwe functie gelanceerd waarmee gebruikers spraakopdrachten kunnen gebruiken voor een betere “leeservaring”.

De Smart Reading-functie, die vorige maand in de VS werd uitgebracht en binnenkort book in Europa verkrijgbaar zal zijn, kan worden geïntegreerd in de apparaten die het in Jeruzalem gevestigde bedrijf wereldwijd verkoopt, inclusief de draagbare 22,5 g / 0,8 oz. MyEye, dat een videocamera met hoge resolutie gebruikt die magnetisch is bevestigd aan een bril die direct gedrukte tekst en digitale schermen kan voorlezen en gezichten, producten, streepjescodes, geld en kleuren kan herkennen.

OrCam MyEye. Foto OrCam

Het andere apparaat is de OrCam Read, een draagbare digitale lezer, bedoeld om mensen te helpen met uitdagingen op het gebied van taalverwerking, waaronder dyslexie. Het apparaat vangt en leest volledige pagina’s tekst en digitale schermen voor.

OrCam Read. Foto OrCam

Met de nieuwe Smart Reading-functie kunnen gebruikers het apparaat vertellen waarop het zich moet focussen.

Zo kunnen gebruikers het apparaat bijvoorbeeld vragen alleen de krantenkoppen te lezen of alleen de vegetarische items op een menu. Het is ook in staat om de onderste regel van een factuur voor te lezen, of alleen de datum op een pagina.

De functie Slim lezen combineert de geavanceerde computervisie van OrCam met technologieën voor natuurlijk taalbegrip (NLU). De spraakgestuurde functie is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar, maar zal de komende weken beschikbaar worden in het Japans, Duits, Frans en Spaans, zei Rafi Fischer, de directeur publiek en media van het bedrijf.

Degenen die onlangs het OrCam MyEye-apparaat hebben gekocht, zullen de Smart Reading-upgrade gratis ontvangen, zei hij, en in de toekomst zal de Smart Reading-functie beschikbaar zijn op elk apparaat, samen met de originele door gebaren geactiveerde tekst-naar-spraak-engine, zei hij.

Foto OrCam

In Israël zijn twee zorgverleners, Maccabi Healthcare Services en Clalit Health Services, overeengekomen om de apparaten gedeeltelijk te subsidiëren, waarbij de financiering afhankelijk is van het niveau van de visuele beperking van de gebruikers, hoewel in de VS particuliere verzekeraars het apparaat nog niet dekken, zei Fischer. Het Amerikaanse Department of Veterans Affairs subsidieerd de apparaten volledig voor honderden veteranen van alle leeftijden, zei hij.

De startup werd in 2010 opgericht door Amnon Shashua en Ziv Aviram, die ook de oprichters zijn van het autotechnologiebedrijf Mobileye, dat in 2017voor maar liefst $ 15,3 miljard werd verkocht aan Intel Corp. .

OrCam MyEye-apparaat werd gekozen als de beste uitvinding van 2019 TIME .

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!