Eerste resultaat COVID-19 antilichamenonderzoek toont 90% verbetering

Ter illustratie. Foto Kamada

Afgelopen week maakte het Israëlische biofarmaceutische bedrijf Kamada de eerste tussentijdse resultaten bekend van een klinische proef met de behandeling van plasma-afgeleide antilichamen voor COVID-19.

De symptomen verbeterden bij 11 van de 12 patiënten binnen 24 tot 48 uur na behandeling, een percentage van meer dan 90%, volgens de tussentijdse resultaten. De 11 patiënten konden vervolgens binnen gemiddeld 4,5 dagen na ontvangst van de behandeling het ziekenhuis al verlaten, meldde Kamada.

De 12 in aanmerking komende patiënten (in de leeftijd van 34-69 jaar) ontvingen de behandeling met antilichamen in een enkele dosis van 4 gram binnen vijf tot tien dagen na de eerste symptomen. Follow-ups zullen plaatsvinden gedurende 84 dagen na de behandeling.

Tot op heden hebben vijf van de 12 patiënten een follow-up van 21 dagen na de behandeling voltooid, twee patiënten een follow-up van 14 dagen na de behandeling en nog eens vijf patiënten hebben een follow-up van zeven dagen na de behandeling voltooid.

De medische toestand van één patiënt, die de 14-daagse follow-up na de behandeling voltooide, verslechterde en die patiënt gebruikt momenteel mechanische beademing, zei Kamada. Een andere patiënt kreeg vier dagen na ontvangst van de behandeling een ernstige bijwerking die niet gerelateerd was aan de behandeling die de patiënt in het onderzoek ontving.

“Het veiligheidsprofiel van ons IgG-product en de verbetering van de symptomen die voorlopig door deze resultaten zijn aangetoond, zijn gunstig en we zijn van plan de virusneutraliserende activiteit van het product te blijven karakteriseren om de behandelingsdosis te kalibreren”, aldus Dr. Naveh Tov, VP Clinical Development van Kamada, in een verklaring.

De definitieve testresultaten worden in januari 2021 verwacht, aldus het bedrijf.

Amir London, CEO van Kamada, zei in de verklaring “dat herstellend plasma een belangrijke rol speelt bij de onmiddellijke en tussentijdse reactie op de ziekte”.

“Van plasma afgeleid IgG-product, zoals ontwikkeld door Kamada, wordt geacht meerdere voordelen te hebben ten opzichte van herstellende plasmatransfusie, zoals gestandaardiseerde antilichaamspiegels, hogere potentie, uitgebreide virale inactiveringsverwerking, de afwezigheid van een bloedgroepaanpassingsvereiste, kleinere infusievolumes , de mogelijkheid om in grote hoeveelheden te worden geproduceerd, een verwachte langere houdbaarheid en geprefereerde opslagomstandigheden,” voegde hij eraan toe in een gesprek met NoCamels.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)