Chanoeka begint vanavond

Ter illustratie

Vanavond begint Chanoeka of Chanuka zoals het ook wordt geschreven en uitgesproken, het joodse achtdaagse lichtfestival dat wordt gevierd met nachtelijke menora-verlichting, speciale gebeden en gefrituurd voedsel.

Het Hebreeuwse woord Chanoeka betekent “inwijding” en wordt zo genoemd omdat het de herinwijding van de Heilige Tempel viert.

Wat is Chanoeka en waarom wordt het gevierd?

In de tweede eeuw vChr werd het Heilige Land geregeerd door de Seleuciden (Syrisch-Grieken), die probeerden het volk van Israël te dwingen de Griekse cultuur en geloofsovertuigingen te aanvaarden in plaats van de naleving van de mitswa en het geloof in G’d . Tegen alle verwachtingen in versloeg een kleine groep getrouwe maar slecht bewapende Joden, geleid door Juda de Makkabeeër , een van de machtigste legers op aarde, verdreef de Grieken uit het land, heroverde de Heilige Tempel in Jeruzalem en wijdde hem opnieuw aan de dienst van GOD.

Toen ze probeerden de Menora van de tempel (de zevenarmige kandelaar) aan te steken, vonden ze slechts één kruik olijfolie die aan de Grieken was ontsnapt. Wonder boven wonder staken ze de menora aan en het eendaagse gebruik van olie duurde acht dagen, totdat nieuwe olie kon worden bereid onder omstandigheden van rituele zuiverheid.

Om deze wonderen te herdenken en bekend te maken, stelden de wijzen het feest van Chanoeka in.

Lees het volledige verhaal van Chanoeka hier.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!