Israëlische technologie probeert uitbraken op school te voorkomen.

Een scherm van het dashboard van het Thermoguard-systeem voor het voorspellen van uitbraken van coronavirus. Foto met dank aan Thermoguard.

Hoe start je scholen opnieuw op zonder massale coronobesmettingen? Israëlische ondernemers lanceren een technologie die grote uitbraken op scholen voortijdig moeten stoppen.

Speciale thermometers – getest op kleuterscholen – moeten uitkomst gaan bieden. Deze verzamelen geanonimiseerde gegevens die klein maar significante pieken in de lichaamstemperatuur signaleren. De uitvinding, die nu wordt gelanceerd voor wereldwijde marketing, waarschuwde voor uitbraken zes dagen voordat ze plaatsvonden.

Nir Zakay, CEO van Thermoguard: “Vroegtijdige waarschuwing maakt ingrijpen mogelijk. Vroegtijdige actie kan bestaan uit; extra waakzaamheid door ouders, vergroten van sociale afstand, tijdelijk annuleren van school of overgaan op individuele lessen.” De startup heeft patent aangevraagd. Promotie vindt in samenwerking met het Sheba Medical Center plaats.

Met het groeiende bewijs van mutaties en landen die opnieuw in lockdown moeten, zijn dit soort gegevens belangrijker dan ooit.

Een kleuterschoolleerling in Ashdod laat zijn temperatuur meten door het Thermoguard-apparaat. Foto met dank aan Thermoguard

Het gebruik van het Thermoguard-apparaat in onderwijsinstellingen geeft een beeld van de virussituatie in de lokale gemeenschap buiten de schoolpoorten. “Zes dagen nadat het systeem waarschuwingen genereerde, zagen deze buurten een aanzienlijke stijging, van 50 tot 100 procent in nieuwe dagelijkse gevallen. Dit toont zowel de nauwkeurigheid in onderwijsinstellingen aan alsook dat we, door ze als steekproeven te gebruiken, kunnen voorspellen wat er onder volwassenen zal gebeuren”, aldus Zakay. Een digitaal en toegankelijk “dashboard” doet dienst om de actie te monitoren. Hier zijn schooldirecteuren, stadsbesturen of gezondheidsfunctionarissen bij betrokken.

Zakay gelooft dat de technologie samenlevingen kan helpen door de pandemie heen te komen, en ook om daarna andere gezondheidsbedreigingen onder controle te houden. “Met het groeiende bewijs van mutaties en met landen die opnieuw moeten sluiten, zijn dit soort gegevens nu belangrijker dan ooit.”

“Ook gaan er elk jaar tienduizenden levens verloren door de griep, en dergelijke data-analyse kan voorkomen dat deze zich verspreidt. Wat goed is voor het coronavirus, is tenslotte ook goed voor andere infectieziekten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)