Kunstmatige Intelligentie als luchtverkeersleider voor honderden drones

Screenshot YouTube

Als het aan de door veteranen van de Israëlische luchtmacht opgerichte startup Airwayz Drones ligt, is er geen door mensen bemande luchtverkeersleiding nodig. Deze kan de door het bedrijf ontwikkelde software honderden drones gelijktijdig door het luchtruim sturen.

De technologie van Airwayz werd verleden week gebruikt toen zo’n 20 drones van 5 bedrijven gelijktijdig in de lucht boven kuststad Hadera vlogen. 

Het was de eerste fase van een tweejarig initiatief van de Israel Innovation Authority en haar partners. Het is bovendien een van de grootste drone-experimenten die ooit ter wereld zijn uitgevoerd.

Het doel is om een beeld te krijgen hoe het luchtruim er in de toekomst uit zal zien. De verwachting is dat duizenden drones het Israëlische luchtruim zullen doorkruisen. Denk daarbij aan online bezorging, fotografie, veiligheid, landbouw en meer.

Dagelijks worden drones ook ingezet door het leger in en rond de grenzen va Israël. Israël hoopt de technologische bekwaamheid te gebruiken om een ​​wereldspeler te worden in de civiele sector. Deze is vele miljarden euro´s waard. Hiermee is Israël in competitie met China en de VS.

Het systeem is in staat drones van verschillende bedrijven en modellen met elkaar te laten communiceren in een gedeeld luchtruim, zonder menselijke tussenkomst.

Screenshot YouTube

“Dit is een van de meest vooruitstrevende experimenten ter wereld, waarbij drones van veel bedrijven in een open en niet-gecontroleerd gebied vliegen”, zegt Daniella Partem, hoofd van het Centrum voor de Vierde Industriële Revolutie bij de Israel Innovation Authority, dat is verantwoordelijk voor het bevorderen van het technische ecosysteem van de natie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)