Onvergetelijke Pesach momenten van prominente figuren

Natan en Avital Sharansky bij hun aankomst in Israël, 12 februari 1986 (Foto: Israel Simionsky). Uit het Dan Hadani-archief, Pritzker Family National Photography Collection in de National Library of Israel

Pesach – het feest dat de vrijheid van de oude Israëlieten uit Egyptische slavernij viert – is misschien wel de meest gevierd en geliefde Joodse feestdag. Pesach Seder -waarin volgens traditie het verhaal van de Exodus wordt verteld- is een tijd om samen te komen en tradities van de ene generatie op de andere door te geven.

Pesach begint zaterdagavond 27 maart 2021. De Nationale Bibliotheek van Israël heeft het project “Passover Memories” gelanceerd. Deze deelt persoonlijke herinneringen van een aantal prominente figuren. Verhalen over de viering van Pesach onder normaal en minder normale omstandigheden.

Het project omvat Natan Sharansky’s herinneringen aan zijn eerste Pesach Seder. Deze werd gehouden onder het toeziend oog van de Russische geheime dienst de KGB. Een daaropvolgende “viering” in de Goelag, waar hij bijna een decennium lang een politiek gevangene was.

Sharansky, die later zou gaan dienen in vier Israëlische kabinetten, herinnerde zich dat tijdens zijn jarenlang eenzame opsluiting, zijn geest werd gesterkt toen hij zich een bepaalde regel uit de Pascha Haggadah herinnerde: ‘Dit jaar zijn we slaven, volgend jaar vrije mannen; dit jaar zijn we hier, en volgend jaar in Jeruzalem.

Een menigte viert de aankomst van Natan Sharansky bij de Westelijke Muur in Jeruzalem, 12 februari 1986 (Foto: Efi Sharir). Uit het Dan Hadani-archief, Pritzker Family National Photography Collection in de National Library of Israel

Daniel C. Kurtzer, voormalig Amerikaans diplomaat en daarna werkzaam als Amerikaans ambassadeur in Egypte, herinnerde zich zijn eigen persoonlijke Exodus:

“… we dachten dat het vreemd zou zijn geweest om een Seder in Egypte te houden, evenals een senior Egyptische diplomaat die graag zou deelnemen aan elke Joodse feestdag, behalve de Pesach Seder”.

Ambassadeur Daniel C. Kurtzer in Caïro met de Nobelprijswinnaar van de Egyptische auteur Naguib Mahfouz, 2000 (Courtesy)

Ook de herinneringen van de legendarische activist en opvoeder Alice Shalvi worden verteld. Tijdens de Nazi Blitz in Londen en met overlevenden direct na de Holocaust.

Alice (zittend eerste van links) en familie, jaren 40. Uit het Alice Shalvi Archive, National Library of Israel

De verhalen verschijnen in The Librarians. De officiële online publicatie van de National Library of Israël. Deze is gewijd aan Joodse, Israëlische en Midden-Oosterse geschiedenis, erfgoed en cultuur. Het project maakt deel uit van Gesher L’Europa. Dit is een initiatief van de Nationale Bibliotheek van Israël. Het doel is om in heel Europa en daarbuiten kennis te delen door het vertellen van verhalen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!