Overkoepelende organisatie voor Joodse gemeenschappen in de Golfstaten

Aanbrengen van een mezoeza op het kantoor van de Israel Diamond Exchange in Dubai. Foto Diamond Exchange

Onder de naam ‘Association of Gulf Jewish Communities‘, zullen de Joodse gemeenschappen in Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Qatar, Koeweit en Saudi-Arabië vanaf nu als één organisatie samenwerken. Deze verklaring werd gegeven door twee bestuursleden, Houda Nonoo in Bahrein en Alex Peterfreund in de VAE.

De Association of Gulf Jewish Communities (AGJC), compleet met een Beth Din (Joodse religieuze rechtbank), zal in eerste instantie worden geleid door de in Beiroet geboren rabbijn Elie Abadie. Hij zal het Joodse leven ondersteunen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en Saoedi-Arabië.

Het profiel van Joodse gemeenschappen is meer openbaar geworden sinds de Abraham-akkoorden. De landen maken deel uit van de Gulf Cooperation Council, een regionale alliantie, aldus meldt JTA. Tijdens de pandemie maakte de lancering van pre-Shabbat Zoom bijeenkomsten deel uit van de bijeenkomsten tussen de gemeenschappen.

Er bestaan ​​al kleine joodse gemeenschappen in de VAE en Bahrein. In andere Golfstaten is er alleen een skeletinfrastructuur voor Joodse diplomaten, zakenlieden, soldaten en expats, waaronder “een handjevol” in Saoedi-Arabië. Er zijn anderen die nog niet publiekelijk een Joods leven leiden, maar we kennen wel mensen die daar wonen die lid zijn van onze vereniging.

“Tegenwoordig zijn de Joodse gemeenschappen van Bahrein en de Emiraten de grootste in de regio en kunnen we de Joden in de andere Golfstaten helpen bij het verkrijgen van matze voor Pesach, yahrtzeit-kaarsen, siddurim en chumashim,” zeiden Nonoo en Peterfreund. De vereniging is van plan een Beth Din en een koshere toezichthoudende autoriteit op te richten.

Rabbi Dr. Elie Abadie, gevestigd in de VAE, wordt de spirituele leider van de vereniging en Ebrahim Dawood Nonoo uit Bahrein wordt de president.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)