Heimwee naar die oude arcademachines? Israëlische app laat je ze spelen

Het klinkt als het gekste idee voor een startup: een online gaming bedrijf dat echte arcademachines gebruikt – waarvan er 220 opgeslagen zijn in een enorm magazijn in Petah Tikva – en een mobiele app om de game vanuit huis te besturen.

Maar gek is in dit geval gelijk aan succes. De app is 8 miljoen keer gedownload en het bedrijf heeft in totaal ruim 7 miljoen opgehaald.

Clawee is de naam van de eerste game van Gigantic uit Tel Aviv; het is gevormd naar de alomtegenwoordige ‘klauw’-spellen waarbij gebruikers met een metalen hand navigeren om te zweven, vervolgens naar beneden vallen in een zee van prijzen, hopelijk terugkeren met de gewenste knuffel of elektronisch item in plaats van een ‘blindganger’ van een sleutelhanger of een merkwaardig merk tandenborstel.

“Er is bijna geen land ter wereld waar mensen niet bekend zijn met klauwmachines”, legt Ron Brightman, CEO van Gigantic, uit aan ISRAEL21C. “Het heeft een psychologisch mechanisme dat opwindend en boeiend is.”

Het winnen van prijzen is natuurlijk een groot deel van het plezier, maar het is meer dan dat. Gebruikers filmen zichzelf “springend van opwinding, niet omdat ze een prijs zullen krijgen, maar alleen omdat ze erin geslaagd zijn die te pakken”, vertelt Brightman.

Hoe Clawee werkt

Download de app, koop wat tokens en kies een machine om te spelen.

In tegenstelling tot een traditionele speelhal is er slechts één prijzentype per automaat, en verschillende automaten kosten verschillende bedragen, afhankelijk van hoe wenselijk de prijs is. Die pluchen Pikachu kost bijvoorbeeld niet hetzelfde als een bluetooth speaker.

Nadat u een machine heeft gekozen, navigeert u met de klauw op uw mobiele apparaat. Dubbele videocamera’s in het magazijn laten zien wat er gebeurt op de echte klauwmachine.

Clawee‘s spellen draaien 24/7, maar wanneer een speler wint, wordt de machine een paar minuten buiten gebruik gesteld terwijl een medewerker de prijs aanvult. Drie medewerkers kunnen alle 220 machines onderhouden, zegt Brightman.

Prijzen kunnen naar de winnaar worden verzonden of worden ingewisseld voor meer munten en meer gameplay.

“Hoe meer je het spel speelt des te meer je de prijzen inwisselt en ze niet mee naar huis neemt”, zegt Brightman. “Dat bewijst verder dat mensen dol zijn op het plezier van het spelen en niet alleen om de prijzen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!