Interview met Talmoedvertaler Jacob de Leeuwe over kwaadspreken

Recent is het derde deel verschenen van de vijfdelige serie over de Torah, Leviticus van Rabbijn Jonathan Sacks z”l, een van de meest invloedrijke Rabbijnen uit de afgelopen decennia. Naar aanleiding hiervan heeft Jan de Vlieger van uitgeverij Skandalon een interview gehouden met Talmoedvertaler Jacob de Leeuwe. Thema is kwaadsprekerij, een van de belangrijke thema’s uit het boek Leviticus en toevallig ook het thema van de Torah-lezing van aankomende sjabbat. De straf uit Torah voor kwaadspreken is de zogeheten ‘melaatsheid’. Het interview is terug te zien op Youtube en was binnen een dag al meer dan 200 keer bekeken. 

In de Torah-afdeling van deze week is het thema ‘kwaadspreken’ of ‘minachtend spreken over anderen’. De oude wijzen noemen dit een van de grootste zonde, die dus wordt bestraft met melaatsheid. Ook Mozes krijgt ermee te maken als hij minachtend over het volk spreekt, evenals zijn zus.

Omdat dit zo’n uiterst belangrijk aspect van het dagelijks leven is, besteedt Sacks er maar liefst vier essays aan: blz 179-212 in zijn boek ‘Leviticus’. Het interview gaat in op deze thematiek en de woorden van Rabbijn Sacks.

Jacob de Leeuwe is Talmoedvertaler. Hij heeft al meerdere boeken vertaald uit het Aramees naar het Nederlands, een unieke en tijdrovend werk waarvan nauwelijks Nederlandse vertalingen zijn gemaakt. De EO heeft een boeiende documentaire over hem gemaakt ‘De sleutel van het leven’: Bekijk de EO-documentaire over Jacob de Leeuwe.

Het eerste deel van zijn vertaling van het Talmoedboek Sanhedrien verschijnt 28 november 2021 bij Skandalon. Hij geeft ook regelmatig cursussen over de Talmoed, o.a. bij het Nederlands-Israëlitisch Seminarium en bij RabbijnenNL, zijn cursusagenda vind je hier.

Advertentie (4)