Terugblik: Israël en Marokko voor het eerst samen bij Mimoenaviering

Elk jaar vieren honderdduizenden Joden in en afkomstig uit de Maghreb direct na Pesach de zogeheten Mimoena. Het is een feest met veel diepgang en symboliek en gaat misschien nog wel het meest over het vieren van de goede relatie tussen Joden en moslims. Dit jaar vond een historische Mimoenaviering plaats. Het was namelijk voor het eerst dat de Israëlische Ambassade en de Marokkaanse Ambassade bij elkaar kwamen voor deze viering. Deze historische viering is nu terug te kijken op Youtube. Het programma met time stamps staat in de omschrijving van de Youtubepagina.

Hoe kwam deze historische verbinding tot stand

ShinDC is een organisatie in Washington die probeert het Sefardisch-Joodse erfgoed actief te verspreiden. Directeur Franz Afraim Katzir is een onwaarschijnlijk goede diplomaat en hij heeft na veel jaren investeren de beide ambassades zover gekregen om mee te werken. Het is geen geheim dat de verhoudingen tussen Israël en Marokko lange tijd zeer moeilijk waren. Dat is de afgelopen periode wat beter geworden en deze keer droegen beide ambassades dus bij aan de viering. Namens beide ambassades werd ook een speech gegeven, waarin alleen maar vriendelijke woorden werden geuit. Een echte doorbraak. Er was sprake van nóg een doorbraak. De burgemeester van Washington vond de boodschap die van deze viering uitging zo bijzonder dat zij deze datum in Washington officieel heeft uitgeroepen tot Mimouna – a Festival of Good Neighbours Day

De Burgemeester van Washington DC verklaart dat Maandag 5 april 2021 officieel is uitgeroepen tot Mimoena dag, een festival van goede buren!

Programma van de viering

Het programma bestond naast enkele speeches van hoogwaardigheidsbekleders uit muziek, want het is natuurlijk een feest. Muzikanten waren Ismail Bouzidoune en Mor Karbasi. Met name Mor Karbasi is echt de grootste naam in de wereld als het gaat om Noord-Afrikaanse en Mediterraanse Joodse muziek, ook bij veel moslims bekend. Ze wordt nu al gezien als een living legend.

Bij het feest horen ook traditionele zoete hapjes. Dat is moeilijk online, maar op een eerder moment was er al een online workshop geweest om de bekende moufletta’s te maken.

Oorsprong en betekenis Mimoena

De Mimoena is altijd een groot feest met een overdaad aan heerlijk en zoet eten, en wordt historisch gevierd door Joden met hun vaak Islamitische buren. Tijdens Pesach mogen Joden geen brood eten en alles waar gerezen graan in zit behalve matzes. Na Pesach mag dit weer en dan eten ze allemaal lekkere hapjes die eerst niet mochten. Joden mogen deze granen echter ook niet in bezit hebben, daarom waren het vaak de Islamitische buren die deze hapjes voor hen maakten, zodat ze na Pesach dit samen konden vieren. Erg bijzonder en mooi, en dit is dan ook waarom dit wordt gezien als een bijzonder feest dat verbinding en harmonie viert, het zijn van goede buren.

Over de echte oorsprong van het feest zijn verschillende theorieën. Sommige zeggen dat het een manier is om de jaartijddag van Maimonides te vieren, mogelijk de grootste Rabbijn ooit, die in Fez heeft gewoond. Het is heel gebruikelijk om jaartijddagen te markeren door erg veel te eten in veel Sefardische culturen.

Anderen zeggen dat het een feest is waarin dat gaat over welvaart. ‘Ma’amoun’ betekent beschermd door God. Het markeert het begin van de oogstperiode en ze hopen allemaal dat de oogst goed zal zijn. Ze hopen dat o.a. het feest een goed voorteken zal zijn van voorspoed.

Anderen geloven dat het te maken heeft met de hoop op de uiteindelijke verlossing. Ook in andere Joodse stromingen worden de laatste dagen van Pesach daarmee in verband gebracht. Hoe dan ook, het is een groot feest vol van symboliek, het viert de Noord-Afrikaans-Joodse cultuur en viert dat Joden en moslims ook in harmonie met elkaar kunnen samenleven. Veel plezier bij het terugkijken van deze viering.

Advertentie (4)