Kushner richt ‘Abraham Accords Institute for Peace’ op

Abraham Accords Institute for Peace
Foto printscreen YouTube

Jared Kushner richt een instituut op om de betrekkingen tussen vier Arabische landen en Israël te bevorderen. De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko zullen daar deel vanuit maken. De Israëlisch-Amerikaanse zakenman Haim Saban heeft zijn ondersteuning verleent bij het oprichten van het Abraham Accords Institute for Peace.

Avi Berkowitz, een van de belangrijkste vredesonderhandelaars in het Midden-Oosten is een medeoprichter van dit instituut. Vorig jaar hielp Berkowitz bij het tot stand brengen van de normalisatieovereenkomsten tussen Israel, Soedan, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Haim Saban is de andere oprichter, entertainmentmagnaat en donor van de Democraten. Kushner zei dat hij meer Democraten wil betrekken bij de ontwikkelingen. President Joe Biden is voorstander van de Abraham-akkoorden.

Dinsdag 4 mei sprak Biden met Abu Dhabi kroonprins Mohammed bin Zayed al-Hahyan uit de Verenigde Arabische Emiraten. (VAE) Biden onderstreepte tijdens dit telefoongesprek het belang van de normalisatieovereenkomsten namens het Witte Huis. Biden heeft zijn volledige steun uitgesproken aan het versterken en uitbreiden van de bestaande regelingen.

De VAE en Israël delen gemeenschappelijke zorgen over Iran. Biden en prins Mohammed bespraken ook de nucleaire en regionale dimensies van de dreiging van Iran in het Midden Oosten.

De andere oprichters van het instituut zijn de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en de ambassadeurs van Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten in Washington. Rob Greenway, de hoge ambtenaar in het Midden-Oosten in de Nationale Veiligheidsraad van Trump, wordt de uitvoerend directeur.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)