Jaffa-rellen 1921: Britse soldaat geëerd in Israël

Gisteren is een Britse soldaat geëerd die het leven van 100 Joden redde tijdens de dodelijke Jaffa-rellen in 1921. Neil Wigan, de Britse ambassadeur in Israël, onthulde de plaquette. Het gaat om majoor Lionel Mansell Jeune.

Majoor Jeune diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het inlichtingenkorps van het leger in Egypte. Na zijn dienstplicht bleef hij in Tel Aviv. Jeune stierf op 1 juli 1943 in Egypte en werd 63 jaar. Zijn graf ligt op de oorlogsbegraafplaats Heliopolis in Cairo.

De rellen in Jaffa braken uit op zondag 1 mei 1921. Demonstrerende Joden en massale aanvallen van Arabieren op Joden kregen een gewelddadig karakter waardoor op 3 mei het Britse leger de staat van beleg afkondigde. De rellen resulteerden in de dood van 47 Joden en 48 Arabieren. Tijdens de zomer in 1921 waren er tal van anti-Joodse incidenten.

De onthulling vond plaats in Tel Aviv. Neil Wigan nam samen met defensieattache kolonel Jim Priest deel aan de ceremonie. De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, de voorzitter van het Joods Agentschap Isaac Herzog en de voormalige commandant van de Israëlische luchtmacht Dan Tolkowsky waren aanwezig.

“Vandaag ontmoeten we elkaar op de nationale rouwdag van Israël, net na de verschrikkelijke tragedie in Har Meron”, zei ambassadeur Wigan. Hij vond het gepast om 100 jaar na de tragedie van de rellen in Jaffa samen te komen. Wigan merkte op dat het niet gaat om alleen de tragedie te herinneren, maar ook dat er tijdens deze rellen veel levens zijn gered door de acties van één man.

Majoor Jeune riskeerde zijn eigen leven toen hij Joodse kooplieden op de markt redde. Zijn verhaal was weinig bekend totdat het werd onderzocht door de Israëlische historicus Samuel Giler.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)