Oekraïne eert redders van joden tijdens de Holocaust

Inhuldiging van een synagoge in Babi Yar

De ceremonie vond plaats in de nieuwe symbolische synagoge in Babi Jar en werd bijgewoond door overheidsfunctionarissen, diplomaten, religieuze leiders, culturele en gemeenschapsfiguren.

De symbolische synagoge is de eerste constructie die voltooid is in het geplande Babyn Yar-herdenkingscomplex, dat zich over een oppervlakte van 370 hectare zal uitstrekken, waardoor het een van ‘s werelds grootste herdenkingscentra voor de Holocaust zal zijn. Als onderdeel van het complex zullen uiteindelijk een tiental gebouwen worden gebouwd.

De ceremonie markeerde de eerste herdenkingsdag voor Oekraïners die Joden hebben gered tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder dit jaar nam het Oekraïense parlement een resolutie aan waarin 14 mei werd aangewezen als een jaarlijkse herdenkingsdag om hun daden te eren.

Na de Tweede Wereldoorlog kregen in totaal 2.659 Oekraïners de prestigieuze titel “Rechtvaardige onder de naties” van Yad Vashem, het officiële gedenkteken van Israël voor de slachtoffers van de Holocaust.

Van alle landen heeft Oekraïne het op drie na grootste aantal “Rechtvaardige onder de naties”. Nederland staat op nummer 1. Er wordt echter aangenomen dat een veel groter aantal Oekraïners hun leven en dat van hun families op het spel heeft gezet om Joden te redden van de nazi’s. Het Babyn Yar Holocaust Herinneringscentrum werkt eraan om veel van deze onbekende verhalen bloot te leggen.

Tijdens de ceremonie werd aangekondigd dat de 18 Oekraïense “Rechtvaardige onder de Volkeren” die vandaag nog in leven zijn, elk door de staat zullen worden erkend voor hun moed met een maandelijkse staatssubsidie ​​voor de rest van hun leven.

Op 29 en 30 september 1941 werden 33.771 Joodse slachtoffers door de nazi’s in Babi Jar vermoord. Tienduizenden Oekraïners, Roma, geesteszieken en anderen werden daarna vermoord in Babi Jar tijdens de nazi-bezetting van Kiev. Het geschatte aantal vermoorde slachtoffers bij Babi Jar is ongeveer 100.000, waarmee het het grootste massagraf van Europa is. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat het bloedbad van Babi Jar  plaatsvond en de herdenkingen zullen culmineren in een internationaal evenement met wereldleiders in september – oktober 2021.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)