Biden zegt dat zijn partij ‘Israël nog steeds steunt’

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat er geen verschuiving heeft plaatsgevonden in de toewijding van de Democratische partij aan de veiligheid van Israël.

Biden maakte zijn opmerkingen nadat de progressieve vleugel van de Democratische partij de schuld van het recente conflict uitsluitend had gelegd bij Israël en eiste om alle hulp van de VS aan de Joodse staat stop te zetten, waaronder het aanvullen van het Israëlische luchtverdedigingssysteem Iron Dome.

De regering-Biden wist dat haar beslissing om niet op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren enorme druk zou veroorzaken van progressieven. De overweging was dat een meer achter de schermen aanpak het soort langdurige oorlog zou vermijden waarvan de wereld in 2014 getuige van was.

Biden werd vrijdag naar die benadering gevraagd en of hij zich onder druk voelde door de bereidheid van links om een meer confronterende benadering van Israël te kiezen. Hij antwoordde: “Er is geen verschuiving in mijn toewijding – de toewijding aan de veiligheid van Israël. Punt. Geen verschuiving, helemaal niet.”

Biden bagatelliseerde het idee dat het zojuist beëindigde conflict een breuk had veroorzaakt onder de Democraten, ondanks het feit dat tientallen vooraanstaande Democraten zich hadden uitgesproken tegen Biden’s “stille diplomatie” met bondgenoot Israël en publiekelijk een staakt-het-vuren hadden geëist.

De president zei ook dat een tweestatenoplossing het enige antwoord was om het conflict tussen de twee partijen op te lossen en beloofde een hulp om Gaza te herbouwen.

Biden zei dat de hulp aan de regio zou worden gecoördineerd met de Palestijnse Autoriteit – de door het Westen gesteunde rivaal van Hamas op de Westelijke Jordaanoever – om ervoor te zorgen dat Hamas zijn militaire arsenaal niet kon aanvullen.
Hij zei dat Palestijnen ook het bestaansrecht van Israël moeten erkennen.

“Laten we hier iets duidelijk maken: totdat de regio ondubbelzinnig zegt dat ze het recht van Israël om te bestaan ​​als een onafhankelijke Joodse staat erkennen, zal er geen vrede komen”, vertelde Biden aan verslaggevers op een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Biden weigerde zijn recente besprekingen met premier Benjamin Netanyahu te bespreken, maar zei dat hij gelooft dat de Israëlische leider het staakt-het-vuren zou handhaven. “Ik bid dat dit staakt-het-vuren zal standhouden. Ik neem Bibi Netanyahu – als hij me zijn woord geeft – ik geloof hem op zijn woord. Hij heeft nooit zijn woord tegen mij gebroken,” zei Biden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)