Tempelberg na 20 dagen weer toegankelijk voor Joden

De Tempelberg, ter illustratie. Foto YouTube

De heiligste plaats in het jodendom was sinds 10 mei gesloten voor Joodse bezoekers, nadat botsingen tussen politie en Palestijnse relschoppers op de Tempelberg Hamas ertoe brachten een 11-dagen durend conflict te veroorzaken

Het Tempelbergcomplex van Jeruzalem werd zondagochtend voor het eerst in 20 dagen weer geopend voor Joden, te midden van sluimerende spanningen op de heilige plaats die een belangrijke rol speelde bij het aanwakkeren van vijandelijkheden met de terreurgroep Hamas in Gaza.

Verschillende groepen bezoekers, begeleid door de Israëlische politie, gingen vanaf 7 uur ‘s ochtends naar de locatie, na een besluit van veiligheidsfunctionarissen om toegang te verlenen aan Joden.

De Tempelberg is de heiligste plaats in het jodendom omdat het de locatie bevat van de twee Bijbelse tempels. Het is ook het op twee na heiligste heiligdom in de islam, de Al-Aqsa-moskee. Israël veroverde de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967, en breidde de soevereiniteit uit over heel Jeruzalem. Het stond de Jordaanse Waqf echter toe om het religieuze gezag te behouden de berg, waar talloze beperkingen voor joden gelden, zoals het verbod om te bidden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)