UNRWA veroordeelt antisemitisme op verzoek van de VS

UNRWA in de Westbank. Foto YouTube.

Voor het eerst bevat een overeenkomst voor hulp van de VS aan de UNRWA een paragraaf waarin antisemitisme wordt veroordeeld. Het is echter de vraag wat dit in de praktijk betekent voor de UNRWA aangezien de organisatie sinds decennia antisemitische propaganda verspreid via Palestijnse schoolboeken.

De Amerikaanse overheid maakte zaterdag 135 miljoen dollar aan de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) over, nadat vorige week een overeenkomst werd ondertekend waarin voor het eerst Jodenhaat werd veroordeeld.

UNRWA kondigde het nieuws van de Amerikaanse subsidie en de overeenkomst aan de dag na het einde van het bezoek van de Amerikaanse adjunct-staatssecretaris voor Israëlische en Palestijnse Zaken Hady Amr aan Israël en de Palestijnse gebieden.

Amerikaanse financiële steun aan het agentschap gaat traditioneel gepaard met een kaderovereenkomst voor samenwerking, waarvan de laatste versie op 14 juli werd ondertekend.

Voor het eerst bevat de overeenkomst een paragraaf waarin antisemitisme wordt veroordeeld, met onder meer de vermelding: “De Verenigde Staten en UNRWA veroordelen onvoorwaardelijk alle uitingen van religieuze onverdraagzaamheid, ophitsing, intimidatie of geweld tegen personen of gemeenschappen op basis van etniciteit of religieuze overtuiging, inclusief antisemitisme.”

UNRWA beweerde ook dat het zich ertoe heeft verplicht ervoor te zorgen dat zijn fondsen niet worden overgedragen aan personen die zich bezighouden met terrorisme of worden gebruikt om terrorisme te ondersteunen.

De Verenigde Staten zijn de grootste donor van de organisatie, die de zorgt draagt voor 5,7 miljoen mensen die de status Palestijnse vluchteling hebben in Syrië, Libanon, Jordanië, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Hoewel het VN-orgaan deze verklaring heeft afgegeven, is het de vraag wat dit concreet betekent, met name met betrekking tot opruiing tegen Joden en Israëliërs die nog steeds in de UNRWA schoolboeken te vinden zijn. Een grote verandering in het beleid van de UNRWA om antisemitische schoolboeken te financieren voor Palestijnse scholen wordt niet verwacht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!