Israël biedt Duitsland hulp na dodelijke overstromingen

Overstroming in Duitsland. Foto YouTube.

De Israëlische president Isaac Herzog heeft zaterdag de Duitse president Frank-Walter Steinmeier Israëlische hulp aangeboden bij de rampzalige overstromingen waarbij ten minste 183 doden zijn gevallen en meer dan duizend mensen nog worden vermist.

“Ik heb verklaard dat we bereid zouden zijn om op welke manier dan ook te helpen”, zei Herzog over de brief die hij zijn Duitse tegenhanger stuurde. Ook betuigde hij zijn medeleven over het verlies van levens – de ergste in de recente geschiedenis.

Alleen al in de deelstaat Rijnland-Palts meldde de politie 110 doden en 670 gewonden. Ook in buurland België kwamen zeker 27 mensen om het leven.

Bondskanselier Angela Merkel noemde de overstromingen een “tragedie” en beloofde steun van de federale regering voor de getroffen Duitse gemeenten.

Op zondagmiddag bezocht ze het dorp Schuld in de deelstaat Rijnland-Palts, een van de twee zwaarst getroffen regio’s in West-Duitsland, waar de gezwollen rivier de Ahr huizen wegspoelde en puin achterliet hoog in de straten.

Merkel was geschokt door wat ze beschreef als “surrealistische” en “angstaanjagende” vernietiging veroorzaakt door de overstromingen van vorige week.

“Het is angstaanjagend”, zei ze tegen de inwoners van het stadje Adenau in de deelstaat Rijnland-Palts. “De Duitse taal kan nauwelijks de verwoesting beschrijven die heeft plaatsgevonden.”

In een persconferentie zei ze: “Duitsland is een sterk land. We zullen deze natuurkracht weerstaan, op korte termijn, maar ook op middellange en lange termijn.”

Ze riep ook op tot een verdubbeling van de politieke aandacht voor het terugdringen van klimaatverandering. “We moeten opschieten, we moeten de strijd tegen klimaatverandering versnellen.”

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, beloofde 300 miljoen euro aan noodhulp voor mensen die huizen en bedrijven zijn kwijtgeraakt en vroeg het kabinet om woensdag een veel groter wederopbouwpakket te bespreken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)