Amstelveense arts redde honderden Joden het leven

De Amstelveense huisarts en antropoloog Arie de Froe mat tijdens de Tweede Wereldoorlog de schedels en neuzen van Joden en wist met zijn metingen de nazi’s op een dwaalspoor te brengen door aan te tonen dat honderden Joden volgens de nazi-rassenleer niet tot het Joodse ras behoorden.

De nazi’s onderbouwden hun theoriën over rassenleer met quasi-wetenschappelijke bewijzen. De Froe slaagde erin de nazi-autoriteiten te overtuigen dat honderden mensen die als Jood geregistreerd stonden, eigenlijk niet tot het ‘Joodse ras’ behoorden.

Onder hen is de moeder van Myriam en Alexandra van Hulst.

De zussen Van Hulst waren nog kleine meisjes toen de oorlog uitbrak. Omdat ze een Joodse moeder hebben en een niet-Joodse vader, zijn Myriam en Alexandra volgens de nazi-leer halfJoden. In 1943 klopte de vader, Jan van Hulst, aan bij Arie de Froe. De huisarts onderwierp moeder Paula en haar dochters aan een onderzoek. Met de resultaten daarvan wist Paula van der Hulst de Duitse autoriteiten te overtuigen dat ze geen Jood is.

Later in de oorlog probeerde De Froe op grotere schaal Joden te redden. Hij schreef een rapport waarin hij stelde dat de Portugees-Joodse gemeenschap, zo’n 4000 mensen, geen Joden zijn volgens de Duitse rassenwetten van die tijd. Die opzet mislukte, de Portugese Joden werden uiteindelijk naar Auschwitz gedeporteerd.

Na de oorlog sprak Arie de Froe nooit meer over zijn daden. Hij zette zijn carrière voort en schopte het tot rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam. Nu vraagt onder andere Alexandra Van Hulst om erkenning van De Froe. Ze wil dat Yad Vashem hem opneemt als ‘Rechtvaardige onder de Volken’, zoals niet-Joden worden genoemd die tijdens de oorlog hun leven riskeerden om Joden te redden.

Op 4 mei besteedde de actualiteitenrubriek Netwerk aandacht aan De Froe en zijn daden tijdens de oorlog. In de uitzending onder meer interviews met De Froe’s zoon Steven en Alexandra van Hulst. de uitzending is terug te zien op de website van Netwerk.

Advertentie (4)