Het persoonlijke leed uit een oorlog op leven en dood

In Arti et Amicitiae Amsterdam begint op 19 mei de verstilde tentoonstelling Objects in Conflict, die het persoonlijke leed van slachtoffers uit het Israëlisch-Palestijns conflict naar hartje Amsterdam brengt. De tentoonstelling loopt t/m 4 juni en gaat daarna naar Palestijns Oost-Jeruzalem en Tel Aviv.

Op 18 mei vindt de opening plaats in Arti et Amicitiae aan het Rokin 112 te Amsterdam. Met een welkomstwoord van Frans Potuyt, voormalig hoofd van de Nederlandse Representatie te Ramallah.

Het initiatief voor deze tentoonstelling ging uit van Nadette de Visser die als journaliste anderhalf jaar in West-Jeruzalem woonde en werkte en daarna ongeveer even lang in Oost-Jeruzalem. In beide gemeenschappen liep ze tegen de verhalen aan van het leed en de pijn die de slachtoffers van het conflict te verwerken hebben. En soms bleek dat die herinneringen zich als een schelp hadden gevormd rond een voorwerp. Op zichzelf vaak een onbenullig voorwerp, maar een enkel keertje ook een ding – zoals een verscheurd leren jack – dat in een oorlogsmuseum niet zou misstaan, en soms een object dat van zichzelf al makkelijk een symbolische waarde krijgt, zoals een sleutel – waar jammer genoeg geen huis meer bij hoort. Het zijn gegevens waar weinig of geen plaats voor is in dag- en weekbladen, vandaar deze tentoonstelling.

Zestien van deze verhalen zijn voor de expositie verzameld, in dit gevoelige conflict uiteraard perfect verdeeld over de twee gemeenschappen: de Objects in Conflict in vitrines, de teksten aan de wand. Bij de expositie hoort een 183 pagina’s tellend boek/catalogus met de objecten in fraaie zwart/wit fotografie en de verhalen/interviews in vier talen: behalve Nederlands en Engels, vooral ook Arabisch en Hebreeuws. De mensen die hier aan het woord komen hebben namelijk niet alleen iets aan de tegenpartij te vertellen, maar ook aan hun eigen gemeenschap. En natuurlijk aan een breed internationaal publiek. Afhankelijk van de belangstelling in Nederland en Israël zal de tentoonstelling doorreizen naar andere landen.

Voor meer informatie:
www.objectsinconflict.com
Stichting Building Bridges
Nadette de Visser
vagalumi@planet.nl
+31-615054848

Aan de tentoonstelling is een sprekersprogramma verbonden met onder anderen documentairemaker Benny Brunner en architect Nabil Sahhar.

Advertentie (4)