Recepten voor pesach: charoset

De charoset wordt gegeten als onderdeel van de seiderviering tijdens Pesach. Enkele variaties.

Sefardische charosetEr zijn vele recepten voor sefardische charoset maar er is een ding dat ze bijna allemaal gemeen hebben en dat is dat er veel dadels in zitten. Ook wordt deze charoset bereid als een dikke pasta.Ingrediënten150 gram dadels ±, gehakt150 gram gedroogde vijgen, fijngehakt100 gram rozijnen150 gram gehakte walnoten, amandelen of andere combinates van noten1 appel, geschild en in kleine stukjes gesneden of geraspt½ dl rode zoete wijn (kiddoesjwijn)1 theelepel kaneelMeng de gehakte dadels, noten, vijgen, rozijnen en appel of hak ze samen in de keukenmachine. Voeg genoeg wijn toe om een dikke pasta te maken – het kan dus zijn dat u iets meer of minder van de wijn nodig heeft. Voeg een kleine theelepel kaneel toe.Israëlische charoset Ingrediënten2 appels, geschild en in kleine stukjes gesneden2 bananen, in kleine stukjessap en geraspte schil van een halve citroensap en geraspte schil van een halve sinaasappel15 dadels, ontpit en gehakt50 gram gehakte pistachenoten1 theelepel kaneel1 dl ± pesach/kiddoesjwijn5 eetlepel matzemeelMeng in een kom de appels, bananen, citroensap- en schil, sinaasappelsap- en schil, dadels en pistachenoten. Voeg de kaneel, wijn en matzemeel toe en meng goed, zonodig in een keukenmachine op lage snelheid.Jemenitische charosetIngrediënten15 gedroogde vijgen15 dadels3 eetlepels sesamzaadjes, geroosterd1 theelepel kaneel1 theelepel gemberpoedermespuntje korianderpoeder of kardemompoeder1 klein gedroogd rood pepertje of een mespuntje cayennepeperdroge witte wijnHak de dadels en vijgen fijn en meng ze met de sesamzaadjes, kaneel, gember, koriander of kardemom en de rode peper of cayennepeper. Roer er genoeg witte wijn doorheen om er een dikke pasta van te maken.De charoset is zo geliefd dat er zelfs een lied over gemaakt is. Dat willen we u niet onthouden.Just a Tad of Charoset(op de wijs van "Just a Spoonful of Sugar")RefreinJust a tad of charoset helps the bitter herbs go down,The bitter herbs go down, the bitter herbs go down.Just a tad of charoset helps the bitter herbs go down,In the most disguising way.Oh, back in Egypt long ago,The Jews were slaves under Pharoh.They sweat and toiled and laboredthrough the day.So when we gather pesach night,We do what we think right.Maror, we chew,To feel what they went through.RefreinSo after years of slaveryThey saw no chance of being free.Their suffering was the only life they knew.But baby Moses grew up tall,And said he’d save them all.He did, and yet,We swear we won’t forget.That…RefreinWhile the maror is being passed,We all refill our water glass,Preparing for the taste that turns us red.Although maror seems full of minuses,It sure does clear our sinuses.But what’s to do?It’s hard to be a Jew!!!Refrein

Advertentie (4)