Labane

Labane is een Israëlische kaas, een soort van yoghurt. Heerlijk fris bij bijvoorbeeld een Israëlische salade (tomaten, komkommers, paprika, ui en citroensap, zout en peper) of met een pita en choemoes en techina. Het is niet zo moeilijk zelf te maken, maar het kost wel even tijd.

Ingredienten1,5 liter yoghurt½ theelepel zout2 eetlepel olijfoliesap van 1 citroenextra olijfolieHang een zeef boven een kom en leg er een dunne doek in, bijvoorbeeld een kaasdoek (verkrijgbaar in kookwinkels) of een schone theedoek, die niet al te erg naar wasmiddel ruikt. Meng in een andere kom de yoghurt, zout, olijfolie en citroensap. Giet het dan in de zeef. Bedek het geheel en laat het ongeveer 12 uur staan of de hele nacht.Als de kaas ietwat zacht lijkt, bind de kaasdoek dan losjes bij elkaar en laat dan nog eens 8-10 uur staan.Vul een glazen pot voor de helft met olijfolie. Maak dan uw handen nat of wrijf ze in met olijfolie en maak kleine balletjes van de kaas. Gooi de balletjes in de olijfolie. Er moet gnoeg olijfolie in de pot zitten zodat de balletjes geheel bedekt worden. Er boven op kan wat za?atar (Israëlisch kruid, te koop in koshere winkels) gestrooid worden. Doe de deksel op de pot en bewaar in de ijskast.

Advertentie (4)