Witteman over Duisenberg

Paul Witteman, die zelf allerminst bekend staat als een supporter van Israël, verzucht in zijn weblog voor de Volkskrant van 5 september dat Gretta Duisenberg ‘niet de aangewezen pleitbezorger voor de Palestijnse zaak is in Nederland’. Hij praat liever met haar over muziek dan over het Midden Oosten.


Deze dag stond in het teken van Gretta Duisenberg, centrale gast in de tweede uitzending. Ik heb grote bewondering voor de gepassioneerde strijd die zij voert voor de rechten van het Palestijnse volk maar ik praat liever met haar over muziek dan over het Midden Oosten en geloof me, dat is geen houding die voortkomt uit seksisme.

Bijna in alle opzichten is mevrouw Duisenberg een charmante en intelligente vrouw maar de Palestijnse zaak heeft haar zo in beslag genomen dat ze geen ruimte heeft voor nuances in haar betoog. Wie niet aan haar kant staat, en dat geldt ook voor tv-presentatoren, is een potentiële vijand. Het viel niet mee gasten te vinden die met haar aan tafel willen debatteren en de dapperen die daar wel toe bereid zijn worden door haar afgewezen. Met Frits Barend, die publiekelijk de politiek van Israël verdedigt, wil ze niet in gesprek. We zijn met een aantal van haar voorwaarden akkoord gegaan omdat we haar als eerste hadden uitgenodigd en kozen neutrale tafelgasten.

Helaas voor haar kregen we een artikel gefaxt dat morgen in de Nieuwe Revue verschijnt, waarin ze onhandige uitspraken doet. Het is een reisverslag van een redactrice die met de weduwe en haar gezelschap was meegegaan naar Libanon en duidelijk niet van mevrouw Duisenberg was gaan houden. Maar dat doet niet terzake. Als ze werkelijk in de nabijheid van een verslaggeefster heeft gezegd dat ‘Israëli’s altijd liegen’, dat je dat wel kan zien en dat het schoften zijn, is ze niet de aangewezen pleitbezorger voor de Palestijnse zaak in Nederland.

Haar reputatie van flapuit maakt het niet gemakkelijk haar te geloven als ze het artikel als ‘onzin’ bestempelt. Deze kwestie en haar boosheid daarover hebben tijdens de uitzending een negatieve impact op de andere gasten waardoor het allemaal niet gaat zoals het moet.

Klik voor Wittemans weblog

Klik voor de betreffende uitzending van Pauw en Witteman

Advertentie (4)