‘Te veel eer’

Voor de zoveelste keer heeft Gretta Duisenberg de pers gehaald. Mevrouw D. was met een delegatie van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit een week lang op verkenningsreis in Libanon. Een van de meereizende journalisten noteerde een aantal opmerkelijke uitspraken.

In het vandaag verschijnende nummer van het weekblad Nieuwe Revue staat een uitgebreid verslag over de reis. Daarin wordt mevrouw Duisenberg geciteerd: "Israëli’s liegen altijd. Dat zie je aan die koppen. Schoften zijn het." Over de ontvoering van twee Israëlische soldaten zou Duisenberg hebben beweerd: "Ik keur die ontvoeringen goed. Dit is hun (Hezbollah) enige manier om gevangenen vrij te krijgen. Wat me razend maakt is dat Nederland nu geen troepen wil sturen omdat ze bang zijn een Jood te raken.” Duisenberg ontkende dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman dat ze de uitspraken heeft gedaan. "Ik heb alleen gezegd dat Nederland bang was dat het ‘een Israëlische soldaat zou raken’.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) laat weten voorlopig geen stappen te ondernemen. "Deze mevrouw slaagt er gemiddeld een maal per jaar in in het nieuws te komen. Kennelijk wordt ze gedreven door een diepgewortelde haat tegen Israël en Joden. Je mag je afvragen of haar ongenuanceerde opstelling de Palestijnse zaak, die ze volgens eigen zeggen zo is toegedaan, wel goed doet."

Duisenberg maakte woensdag bekend juridische stappen te overwegen tegen Nieuwe Revue en de journaliste wegens ‘het opzettelijk verdraaien van uitspraken en feiten en daarmee het beschadigen van haar naam en politieke boodschap, alsmede de naam van de stichting PPMS’.

Advertentie (4)