Ervaringen eerste week van de Maccabiade

2015-07-23 maccabi hockey nederlands team maccabiadeNa de officieuze opening op maandag avond, stond op dinsdag de officiele opening in het Olympische sportpark op het programma. Alvorens de officiele opening plaats vond, woonden de sporters een bijzondere herdenkingsdienst bij. Op de plek waar Nazi-Duitsland in 1936, onder toeziend oog van vele tientallen duizenden mensen de Olympische Spelen begonnen, zaten nu meer dan 2300 joodse sporters in volledige vrijheid.

Na indrukwekkende speeches van een holocaust overlevende, de Duitse minister van Justitie en andere hoogwaardigheidsbekleders konden we ons op gaan maken voor onze entrée in het Waldbuhne stadion. Onder toeziend oog van bijna 10.000 man betrad de Nederlandse equipe, met vlaggendragen David Beesemer, het stadion. De acts, sfeer in het stadion en de enigzins beladen plek waarop deze opening plaats vond hebben er toe bijgedragen dat dit een een avond werd om nooit te vergeten.

De volgende dag stond onze eerste wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Na drie maanden voorbereiding kwam er anderhalf uur voor de wedstrijd een ware apotheose van energie vrij. De spanning van het Nederlandse team kon gelukkig al na drie minuten worden losgelaten. Dider Meyer mocht namelijk al na drie minuten via een sleeppush de eerste goal van het toernooi op zijn naam schrijven. Een enerverende wedstrijd volgde waarbij de Nederlanders met overtuigende cijfers, de Duitsers van de mat veegden. ‘Stiekem voelt het toch wel fijn om die Duitsers, op eigen bodem, in de pan te hakken’ , aldus Joel Mendels. Ook tegen de Israeliers werd met overtuigende cijfers gewonnen waardoor de gouden plak al bijna in zicht is.

Na de twee belangrijke overwinningen was er tijd voor ontspanning. Op vrijdag kregen we een architectical tour door het indrukwekkende ‘Judische Museum’. De interactie tussen onze Nederlandse tourguide Mirjam en het team zorgde voor interessante discussies. Een mooie manier om het team en onze joodse roots op een informatieve manier dichterbij elkaar te brengen. Diezelfde avond konden wij aansluiten bij de grootste Kabbalat Shabbat ooit. Met meer dan 3.000 joden onder een dak, werd met volle teugen genoten van een prachtig diner. Een waardige afsluiting van een week vol sport, spel en spiritualiteit.

Het artikel is geschreven door Alon Guggenheim, speler in het herenhockey team.

Update: Nederlands herenhockey team wint goud!!

Advertentie (4)