Massaal protest Israël tegen haatmisdaden

Rivlin
Rivlin

De brandstichting vrijdag in het dorpje Duma als gevolg waarvan een Palestijnse baby op een gruwelijke wijze om het leven kwam en de steekpartij een dag eerder die was gericht tegen de Gay Pride Parade hebben tot grote onrust en woede geleid onder weldenkende Israëliërs. Duizenden mensen kwamen daarom gisteravond in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa bijeen om te protesteren tegen de haatmisdaden die worden gepleegd door joodse extremisten.

De demonstranten eisten dat de regering hard optreedt tegen de radicale joodse elementen, zo bericht The Jerusalem Post. Diverse politici woonden het protest tegen de terreur bij. De aanslag in Duma kostte een anderhalf jaar oud jongetje, Ali Dawabsha, het leven. Verschillende gewonde familieleden van hem verblijven nog in het ziekenhuis onder wie zijn moeder, die zich in kritieke toestand bevindt. De aanval op Gay Pride Jeruzalem leverde zes gewonden op. Een van hen, een 15-jarig meisje, bevindt zich nog in een kritieke conditie in het ziekenhuis.

De Israëlische president Reuven Rivlin sprak op het Zion Plein in Jeruzalem de betogers toe. In scherpe bewoordingen veroordeelde hij de haatmisdaden, die volgens hem “de vlammen van haat verspreiden”. “We kunnen deze vlammen, die de Israëlische bevolking verteren, niet zomaar naast ons neerleggen”, zei hij. “Het vuur kan niet uitgedoofd worden met halfslachtige veroordelingen, noch met solidariteitsbijeenkomsten.”

Rivlin deed zijn uitspraken met een reusachtige Gay Pride-vlag op de achtergrond ten overstaan van duizenden mensen. Volgens de president is “geweld in naam van de Thora volledig tegengesteld aan het Jodendom”.  Hij eiste dat aan de opruiing een eind kwam. De aanslagen in Duma en in Jeruzalem “beschamen de Israëlische natie”, vindt hij.

Rivlin: “Tot mijn ontsteltenis en schaamte, stopten het bloedvergieten en het pad van haat en moord niet met de aanslag op de Parade”, sprak hij met een verwijzing naar de brandstichting in Duma. Rivlin had de getroffen Palestijnse familie bezocht in het ziekenhuis en zei daarover dat “het pad van de haat hem had beschaamd en vervuld met grote angst”.

Update 17uur25: Gewonde steekpartij (16) overleden

Ynet News bericht zojuist dat een van de zes gewonden die vielen bij de bovengenoemde steekpartij in Jeruzalem overleden is aan haar verwondingen. Haar naam was Shira Banki, het meisje werd zestien jaar oud. In het ziekenhuis vocht ze drie dagen voor haar leven.

Advertentie (4)