Klopjacht op daders fatale brand Kfar Douma

douma
Het Israëlische leger is met een paar duizend soldaten een klopjacht begonnen op de daders van een dodelijke brandstichting afgelopen nacht in het dorpje Kfar Douma op de Westbank. Bij de brand kwam de 18 maanden oude Ali Saad Dawabsha bij om het leven. Zijn vier jaar oude broer en ouders raakten gewond en zijn in kritische toestand naar Israëlische ziekenhuizen vervoerd. Premier Netanyahu heeft de daad sterk veroordeeld en sprak van een terroristische daad.

Naar verwachting zullen vrijdag de spanningen in de regio toenemen, nadat Hamas eerder al een “dag van woede” had aangekondigd als reactie op de eerdere rellen op de Tempelberg. Leger en politie zijn in staat van paraatheid om eventuele spanningen te kunnen sussen.

Ondertussen wordt in Israël verontwaardigd gereageerd op de tweede gewelddadige daad gepleegd door Israëlische extremisten.  Donderdag stak een extremist tijdens de Gay Pride in Jeruzalem zes mensen neer. De dader was een paar weken ervoor vrijgelaten uit de gevangenis na een straf voor een vrijwel identieke daad op de Gay Pride in 2005. Eerder deze week hield de politie al iemand aan voor de brandstichting van een kerk in Galilea.

Yesh Atid voorzitter Yair Lapid schreef in een column: “Het is oorlog. Zij die een baby in de brand steken verklaren de oorlog aan Israël. Zij die met een mes op onze jeugd insteken tijdens de Gay Pride verklaren de oorlog aan Israel”.

Foto: Zacharia Sadeh/ Rabbis for Human Rights

 

Advertentie (4)