Jeruzalem Gay Pride-steekpartij: reacties

Gay Pride in Amsterdam
Gay Pride in Amsterdam

De aanval met een mes gisteren op de Gay Pride Parade in Jeruzalem door de Joodse extremist Yishai Shlissel is scherp veroordeeld door Israëlische politici.

Premier Benjamin Netanyahu sprak van een “zeer ernstige situatie”. Volgens hem zal “gerechtigheid uitgedeeld worden aan de persoon die verantwoordelijk was voor deze aanval”, schrijft The Jerusalem Post. “In de staat Israël is de keuzevrijheid van het individu een van de belangrijkste waarden van het land”, aldus het commentaar van de premier.

“Het is onze taak ervoor te zorgen dat elke man en vrouw permanent in veiligheid kan leven, op iedere manier waarvoor zij kiezen. Dit is hoe het hier werkt en dit is hoe we het hier zullen houden”, aldus de eerste minister over de steekpartij waarbij 6 gewonden vielen. Hij wenste de slachtoffers een spoedig herstel toe.

‘Aanslag op de vrijheid van expressie’

Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, sprak eveneens harde woorden. Volgens hem was de verschrikkelijke aanval “een poging om de kwaliteit van leven in de stad te ondermijnen” en vormde deze “een aanslag op de vrijheid van expressie”. Zulk geweld zal niet worden getolereerd, zo bezwoer hij, want “in Jeruzalem is plek voor iedereen”. Barkat gaf aan “alle groepen en gemeenschappen in de stad te blijven steunen”.

‘Gebrek aan tolerantie voert Joodse staat naar catastrofe’

President Reuven Rivlin verklaarde naar aanleiding van het incident dat “wij ons niet moeten laten misleiden”. Volgens hem zal een “gebrek aan tolerantie” de Joodse staat naar “een catastrofe” leiden. Gilad Erdan, de minister van Binnenlandse Zaken, noemde de steekpartij een “haatmisdaad“, die naar zijn mening “niet kon worden vergeven”. Shlissel zal volgens hem “de prijs ervoor betalen”. “Vanuit mijn hart sympathiseer ik met de pijn van de leden van de homogemeenschap.”

Advertentie (4)