Sal Meijer en de Aanslag van 2016

david beesemerDe eerste grote vraag die ons in 2016 gaat bezighouden is natuurlijk de nieuwe locatie van Sal Meijer. Het zou zomaar Amstelveen of Buitenveldert kunnen worden.

Ik verheug mij nu al op de verhalen die mijn immer charmante Oom Herman (zomaar de mooiste tachtigjarige man van Nederland) aan de nabij gehuisveste Syrische vluchtelingen gaat vertellen over de enorme rij illustere bezoekers van deze koosjere tempel. Wat zullen ze genieten van de verhalen over Leo Horn, Philip Mok, Bram Hertzberger en de vele andere Joodse notabele gasten van Meijer.

Natuurlijk zullen de gesprekken ook gaan over de komst van de mogelijke aanslag die volgens vertrekkend korpschef Bouman “zeker komt” Daar zal zelfs de afschaffing van de blauwe enveloppe niets tegen kunnen doen helaas. Het is natuurlijk zonneklaar dat de basis van deze latente dreiging 1 van de oorzaken zal zijn van de val van het Kabinet-Rutte II in 2016. En bovendien, hoeveel corruptie en leugens kan een regering hebben? Vervolgens zal het eerste kabinet Wilders (met een Joodse Minister van Justitie ?) ontstaan en gaat Pechtold fel in de oppositie. De perikelen rondom de formatie zullen minstens net zo een operette veroorzaken als destijds onder Fortuijn.

De vrijheid van meningsuiting zal in 2016 nog verder worden opgerekt want het is immers het enige Nederlands product dat nog enigszins succesvol is in het buitenland, behalve Martin Garrix dan. Het beledigen en bedreigen zal daarom een nog grotere vlucht nemen want zolang je het maar rapt is het prachtig natuurlijk. Verzet daartegen zal wederom als een pavlovreactie als ‘kleingeestig’ worden weggezet. De toevoeging “kanker” als omschrijving van een bepaalde groep mensen zal nog verder worden ingebed in ons immer rijker wordende taalgebruik.

En de Joden dan? De Joden zullen gewoon doorgaan met hun leven, hun best blijven doen op school, universiteit en werk, hun vrijwilligerswerk verrichten, roddelen, ruziën over gedenkplaatsen, het strand van Israël bezoeken en het oprichten van de zoveelste religieuze opsplitsing van de laatste religieuze opsplitsing die uiteraard een eigen locatie moet hebben. Geweld plegen hoort in het Joods-Amsterdamse leven vrijwel niet thuis, hooguit hier en daar wat geweld aan de waarheid over de voetbalresultaten van de kinderen misschien.

Heel veel Nesjomme en Seichel wel en dat wens ik iedereen toe voor 2016. Blijf gezond en hou het hoofd koel, ook 2016 slaan we ons weer samen doorheen.

David Beesemer is een Amsterdamse ondernemer en verbonden aan diverse Joodse organisaties waaronder als voorzitter RvT van Maccabi Nederland.

Advertentie (4)