Johan Cruyff: Is 14 een Joods getal?

cruyff-Leo-GroentemanHet is niet meer dan een plicht dat een joodse nieuwssite even stilstaat bij het overlijden van Johan Cruyff. Hij was niet Joods, nee…….. maar hij verstond en sprak de taal, hij kende de gebruiken, de humor en voelde zich als een vis in het water tussen het Joodse gebeuren in Joods Amsterdam.

Het Jodendom liep als een rode draad door Johan’s leven, hij begon op vroege leeftijd te voetballen bij de club met de grootste Joodse supportersaanhang van Nederland. In het vroege begin van zijn loopbaan, toen hij nog niet van het voetballen kon leven, werkte hij bij de Firma Litrico aan de Nieuwe Hoogstraat , in het hart van Amsterdam, de buurt waar alle (99%) Joodse stoffengrossiers gevestigd waren.

De eigenaar was Harry Blitz z.l. die tot de lunch zaken deed en na de lunch de tafel ontruimde om de rest van de dag te klaverjassen met mensen zoals Leo Horn, Appie Rijksman, Jules Dijkhuis en Maxie Polak, betere leermeesters kon Johan voor het kaartspelletje niet hebben.

In de Meer, waar hij trainde en voetbalde werd hij natuurlijk geconfronteerd met Joodse medespelers : Bennie Muller en Sjaak Swart en masseur/verzorger Salo Muller, daar werden hem de kneepjes van het dollen en voeren geleerd, betere leermeesters kon Johan voor deze humor niet hebben. Een Joodse voorzitter van Ajax, Jaap van Praag, een man met een groot zakelijk talent en natuurlijk een gewiekste “sauger”, ook daar moet Johan wat van hebben geleerd.
Johan’s vader is zoals bekend vroeg overleden en zijn moeder stond er toen alleen voor met twee kinderen, de zuster van Johan’s moeder, Leentje, een imposante charmante dame, was getrouwd met de Joodse Diamanthandelaar, Jonas de Metz, ik zie ze nog zo zitten bij Schiller.

Toen Johan verkering kreeg met zijn vrouw Danny, was de zuster van Danny al getrouwd met een Joodse man.

Johan koesterde zich in het Joodse, hij kon er goed mee omgaan, hij respecteerde het en heeft er veel van geleerd en aan overgehouden, hij moet het prachtig hebben gevonden dat is zeker.

Een broodje half om bij Meijer, handen schudden met Shimon Peres in Israel, een zoon (Jordy) die trainer is van een van de meest vooraanstaande voetbalclubs in Israel en ik weet zeker dat ik nog een aantal dingen vergeten ben, het ging mij en de redactie er even om, om te zeggen dat Johan een “Gawwer” van de kehilla was, dat stak ie nooit onder stoelen of banken.

Hij leerde van ons en wij kunnen vandaag de dag nog een hoop van hem leren.
Tegenwoordig zijn zulke mensen zeer schaars !!!!
Johan……..dat jouw naam mag worden bijgeschreven in de bundel van het eeuwige leven…..
Rust zacht, Omijn

Jitgaddal vejitkadash sjmeh rabba, be’alma die vera chiroetéh,
Vejamlíech malchoetéh bechajeechon oevejomeechon oevechajjé
dechol bet jisraël, Ba’agala oewizman kariev, ve’imroe amén.

(foto via Wikipedia)

Advertentie (4)