Betty Goudsmit smokkelde kinderen uit Hollandsche Schouwburg

elisabeth-goudsmit-ouderkerk
Boekpresentatie Elisabeth Goudsmit in bijzijn van burgermeester Van Der Laan en haar kinderen.

Betty Goudsmit-Oudkerk redde als achttienjarige honderden Joodse kinderen van deportatie. Ze vertelt haar verhaal voor het eerst in het boek Betty. Een joodse kinderverzorgster in verzet.

Met haar knappe verschijning, haar acteerkunsten en met pure mazzel. Zo wist Betty Goudsmit-Oudkerk de oorlog te overleven én honderden Joodse kinderen te redden. Samen met haar collega’s smokkelde ze kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, die samen met hun ouders op transport naar de kampen zouden gaan. Over de oorlog sprak ze later nooit meer, hoe vaak haar vijf kinderen er ook naar vroegen. Vier jaar geleden besloot ze alsnog haar verhaal te vertellen. “Omdat mijn kinderen het zo graag wilden weten,” zegt Goudsmit-Oudkerk, inmiddels 92.

Lees het hele verhaal op Parool.nl

Advertentie (4)