In koosjer café neergestoken vrouw laakt rechters

steekpartij-stabbing-knife-amsterdam-attack-kosherDe recente steekpartij in een Amsterdams koosjer grand café is wel erg mild beoordeeld door het Nederlandse rechtssysteem, stelt slachtoffer Victoria Waniewicz. De vrouw, die eind mei met een mes in haar rug werd gestoken door een verwarde Braziliaan in de toko in Buitenveldert, vindt niet alleen dat de man nauwelijks is gestraft, ook verbaast ze zich erover dat Justitie en de rechters zo makkelijk voorbij zijn gegaan aan mogelijke antisemitische motieven van de dader. 

Waniewicz uitte haar verwondering over de gang van zaken gisteren op haar Facebook. De aanvaller, zo schrijft ze daar, “is veroordeeld tot een jaar opname in een psychiatrische kliniek, van zijn keuze”.

Zelf ontvangt de vrouw slechts een schadevergoeding van 1.500 euro voor de steekpartij, terwijl zij “had kunnen sterven als het mes haar ook maar een net iets andere manier zou hebben geraakt”. In haar ogen hebben de autoriteiten onvoldoende oog getoond voor “de ernst van de zaak”.

Waniewicz noemt het “ook schokkend” dat het rechtssysteem geen interesse leek op te brengen voor de verdenking van antisemitisme als motief. De messentrekker wandelde die avond namelijk twee koosjer restaurants binnen. Vlak voor het steekincident had hij het wapen gekocht bij een lokale supermarkt, aldus getuigen volgens AT5.

‘Helemaal de oude’

Het slachtoffer, dat het proces tegen de Braziliaan bijwoonde, beschrijft de nasleep van de steekpartij als “een emotionele achtbaan”. Gelukkig verklaart ze inmiddels wel weer “helemaal de oude” te zijn. Met steun van haar sociale omgeving knokte ze zich door de moeilijke fase heen. “Je ziet de ware gezichten van mensen alleen als het er echt toe doet”, schrijft de vrouw, die via het sociale medium haar vrienden dankt voor hun “steun en liefde”.

Advertentie (4)