Mark Rutte spreekt op Kristallnachtherdenking

Kristallnacht
De Kristallnacht (ook wel Nacht van het gebroken glas) was een door de nazi’s georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen de Joodse bevolking in Duitsland. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938, waarin synagoge massaal in brand werden gestoken, Joodse winkels en op straat werden aangevallen.


Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseert op woensdag 9 november a.s. de Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam. Aansluitend is een kranslegging bij de Hollandsche Schouwburg. 

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde het begin van de volledige uitsluiting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese joden.

Het Centraal Joods Overleg herdenkt de Kristallnacht omdat we ons zorgen maken over de wijze waarop het antisemitisme zich in deze tijd opnieuw manifesteert. Door stil te staan bij de Kristallnacht willen we het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag in Nederland nooit plaats zijn.

Programma
17.00   Inleiding door Deborah Juliard
17:03   Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg
17.15   Margalith Kleijwegt interviewt ooggetuige Kristallnacht M.Weizner-Smuk
17.30   Gideon van Bergen namens de Joodse Jongeren
17:35   Roeland Jagers, altviool
17.40   Toespraak door Mark Rutte, minister-president en minister van Algemene Zaken
17.50   Wandeling naar de Hollandsche Schouwburg
18.15   Kranslegging en mogelijkheid tot het leggen van bloemen

Advertentie (4)