Reactie CJO op antisemitisme tijdens de Apeldoornse Vredesweek

Organisator Vredesweek Apeldoorn beschuldigt van antisemitisme
Foto: Reinier Vermeer

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft kennis genomen van de antisemitische uitingen waarover joods.nl afgelopen week heeft bericht, tijdens de vredesweek in Apeldoorn. De Vredesweek is op poten is gezet door organisaties die gelieerd zijn van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Allereerst is het CJO van mening dat de uitlatingen waarin a) gesteld wordt dat Israël een racistische staat is, b)  het bestaansrecht van Israël (als Joodse staat) ontkend wordt en c) Palestijnse jihadisten vergeleken worden met verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder meer antisemitisch zijn.

Als leidraad hiervoor hanteert het CJO de werkdefinitie van de Europese Unie. Deze definitie, die door 31 landen onderschreven wordt, stelt glashelder dat er (onder andere) sprake is van antisemitisme als er paralellen worden getrokken tussen de hedendaagse Israëlische politiek en die van de nazi’s of als het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk ontkend wordt, bijvoorbeeld door te stellen dat de staat Israël op racisme is gebaseerd.

De woorden van Eddy Anneveldt  richting de heer Füstenberg dat door hem zijn beeld van Joden er niet bepaald beter op geworden is, raken “de kern van generalisatie en daarmee discriminatie en antisemitisme. Dat het gehele Joodse volk verantwoordelijk gehouden wordt voor de uitlatingen van één Jood is net zo onzinnig als dat de woorden van Anneveldt aanleiding zouden zijn voor Joden om hun beeld van alle niet-Joden bij te stellen”, aldus het officiële overkoepelend orgaan van Joods Nederland.

Omdat dit niet de eerste keer is dat organisaties die onderdeel van het PKN uitmaken negatief in het nieuws komen vanwege dergelijke standpunten, zal het CJO over deze kwestie in overleg gaan met de PKN.

Advertentie (4)