Koning Willem-Alexander opent expositie ‘Joden en het Huis van Oranje’

Koning Willem-Alexander in SnogeZijne Majesteit de Koning Willem-Alexander opent dinsdagochtend 17 april de tentoonstelling ‘Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren’. De expositie vindt plaats in het Joods Historisch Museum in Amsterdam en belicht de relatie door de eeuwen heen tussen de Joodse gemeenschap en het Huis van Oranje.

Ruim 100 objecten illustreren de band tussen de stadhouders, Koningen, Koninginnen en de joden in Nederland. De expositie toont kunstwerken, ceremoniële voorwerpen, schilderijen, tekeningen, meubels, foto’s, documenten en boeken. Ook zijn authentieke film- en geluidsfragmenten te zien. Het museum toont een aantal bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief.

De Koning opent de tentoonstelling in de Portugese Synagoge, waar hij de publicatie ‘Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur’ in ontvangst neemt. Aansluitend krijgt hij een rondleiding over de tentoonstelling in het museum.

Het Joods Historisch Museum laat weten dat de relatie ontstond rond 1600, toen Portugese joden zich vestigden in de republiek als kooplieden en bankiers. De tentoonstelling gaat gepaard met onder meer een evenementenprogramma met lezingen, debatten en rondleidingen.

Uitzending BlauwBloed:

Steun joods.nl met een eenmalige gift. Klik hier voor meer informatie.