Deventer Joodse gemeenschap: plan foodhal in synagoge is absolute schande

Grote Synagoge in Deventer | Martie RessingDe Joodse gemeenschap is geschokt door het plan van horeca-ondernemer Ayhan Sahin om een foodhal te vestigen in de synagoge aan de Golstraat. ,,Dit zou de definitieve genadeklap zijn voor de Joodse gemeenschap in Deventer”, aldus voorzitter Tom Fürstenberg van gemeente Beth Shoshanna tegen DeStentor, het regionale dagblad in het oosten des lands.

Hij vindt het plan onbestaanbaar en ongelofelijk. Hij gaf eerder nog aan vertrouwen te hebben in een goede samenwerking met Sahin bij de toekomstige invulling van het monumentale pand, welke gelegen is in het hart van de koekstad. ,,Hier zijn we niet in gekend, behalve dat we gisteren op de hoogte zijn gebracht dat er een bestemmingsplanwijziging is ingezet.” Hij vindt dat de gemeente moet ingrijpen. ,,Om te voorkomen dat in Deventer het Joodse leven definitief de nek wordt omgedraaid.”

De synagoge stond al een tijd te koop. Het pand was dus vrij beschikbaar op de markt voor nieuwe doeleinden. De Joodse gemeenschap was voor overname niet kapitaalkrachtig genoeg waardoor deze is opgekocht door vastgoedondernemer Carlus Lenferink en diens zakenpartner Ayhan Sahin. De Turkse ondernemer heeft laten weten het jammer te vinden voor de Joodse gemeenschap dat ze mogelijk zonder gebedsruimte komen te zitten maar ‘niet van het Leger des Heils’ te zijn. Eveneens heeft Sahin aangegeven dat de gemeenschap het pand mag huren voor een marktconform bedrag, maar dat blijkt niet op te brengen voor de kleine gemeenschap.

Steun joods.nl met een eenmalige gift. Klik hier voor meer informatie.

Advertentie (4)