Pro-Assad protest Golan-Druzen

In het plaatsje Ein Qiniye, op het Israëlische deel van de Golan hoogvlakte, hebben ruim 500 Druzen vandaag gedemonstreerd tegen de Westerse luchtaanvallen die afgelopen week het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad troffen. Het protest viel samen met de Onafhankelijkheidsdag van Syrië.

Demonstranten zwaaiden met Syrische vlaggen en hadden ook portretten van Assad bij zich, schrijft The Times of Israel op gezag van AFP. Tijdens de betoging scandeerden de Druzen leuzen als “Bashar versloeg de terroristen” en “Bashar won het van de Amerikaanse bommenwerpers”. Daarmee verwezen zij naar de door de VS geleide luchtaanvallen op Syrische doelwitten, waaraan ook Britse en Franse troepen deelnamen.

Ein Qiniye ligt op 16 kilometer afstand van het Syrische deel van de Golan. In totaal wonen circa 20.000 Druzen op het door Israël gecontroleerde deel van de hoogvlakte. Israël veroverde het gebied in 1967 en annexeerde het in 1981, een actie die door de internationale gemeenschap niet wordt erkend. De overgrote meerderheid van de Druzen heeft nog steeds de Syrische nationaliteit, en de meesten hebben ook familiebanden over de grens heen.

De geallieerde bombardementen en raketaanvallen op Syrië zouden tot doel hebben gehad om de -vermeende- chemische wapenarsenalen van Assads leger te treffen.

Advertentie (4)