VIDEO: Koning Willem-Alexander opent expositie ‘Joden en het Huis van Oranje’

“Een hele bijzondere tentoonstelling. Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling er is en dat ik hem ook heb mogen openen”, aldus de koning.

De Joodse gemeenschap in Nederland heeft een eeuwenoude band met de koninklijke familie. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam opent koning Willem-Alexander dinsdag de expositie ‘Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren’, waarin de Oranjeliefde naar voren komt, maar die ook vertelt over de teleurstelling in het Koninklijk Huis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ruim 100 objecten illustreren de band tussen de stadhouders, Koningen, Koninginnen en de joden in Nederland. De expositie toont kunstwerken, ceremoniële voorwerpen, schilderijen, tekeningen, meubels, foto’s, documenten en boeken.

Ook zijn authentieke film- en geluidsfragmenten te zien. Het museum toont een aantal bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief. De Koning opende de tentoonstelling in de Portugese Synagoge, waar hij de publicatie ‘Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur’ in ontvangst neemt.

Het Joods Historisch Museum laat weten dat de relatie ontstond rond 1600, toen Portugese joden zich vestigden in de republiek als kooplieden en bankiers.

Tekst en beeldmateriaal: Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten.