Eli Asser is overleden

Eli Asser is zaterdag jl. op 96 jarige leeftijd overleden. Hij werd onder andere bekend met de door hem geschreven tv-series ‘t Schaep met de 5 poten en Citroentje met suiker. Daarnaast schreef Eli Asscher liedjes en conferences met Wim Sonneveld, Frans Halsema en Rijk de Gooyer.

De Joodse Eli Asser was samen met zijn vriendin ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, moeder, broer en zus vonden allen de dood in de gaskamers.

Hella de Jonge-Asser, de dochter van Eli Asser en tevens echtgenote van Freek de Jonge, had een moeizame relatie met haar vader. In 2015 maakte zij de documentaire ‘Verlies niet de Moed’. Dat waren de laatste woorden die haar oma uitsprak alvorens ze in de gaskamer de dood vond. In deze documentaire verzoenen vader en dochter zich met elkaar.

In 1996 vertelde Asser zijn levensverhaal en zijn tijd gedurende de jodenvervolging voor het USC Shoah Foundation Institute van Steven Spielberg. Deze film is opgenomen in de collectie Tweeduizend Getuigen Vertellen van het Joods Historisch Museum.

Lees verder