Joodse gemeenschap in Duitsland eist dat de overheid hen beter beschermt

Synagoge Halle

De Joodse gemeenschap eist van de Duitse regering een betere bescherming uit angst voor meer aanslagen, zoals gisteren op de synagoge in Halle.

“Woorden zijn niet genoeg”, zeiden Joodse leiders, nadat bondskanselier Angela Merkel zich woensdag aansloot bij een solidariteitswake in de belangrijkste synagoge van Berlijn en de antisemitische aanslag krachtig veroordeelde.

Het hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland veroordeelde de autoriteiten, omdat ze op een dergelijke belangrijke dag zoals Jom Kippoer niet voldoende beveiliging hadden geboden.

Screenshot

“Het is schandalig dat de synagoge in Halle niet werd beschermd door de politie op een een dag als Jom Kippoer”, zei Josef Schuster. Deze nalatigheid heeft twee levens geëist, voegde hij eraan toe.

Rabbi Pinchas Goldschmidt, president van de Conferentie van Europese rabbijnen, zei in een verklaring dat: “Het is de eerste keer in lange tijd dat Joden zijn vermoord door extreemrechtse extremisten in Duitsland.”

Het feit dat de terrorist ongestoord keer op keer naar zijn auto kon lopen om nieuwe munitie en wapens te halen zonder dat er enige politie in de buurt was, is veelzeggend voor de mate waarop Joden, maar ook anderen, gevaar lopen in het huidige Duitsland.

Ronald Lauder, die aan het hoofd staat van het Joodse Wereldcongres, benadrukte: “We hebben actie nodig, geen woorden”, waarbij hij opriep tot 24-uurs beveiliging voor Joodse locaties.

Woensdag waarschuwde het Simon Wiesenthal Center de Duitse autoriteiten dat de schietaanval een voorloper zou kunnen zijn van verdere aanvallen in de aanloop naar de komende herdenking van Kristallnacht, 9 november precies 80 jaar geleden.

Advertentie (4)