LIVE UPDATES: DODELIJKE SCHIETPARTIJ OP SYNAGOGE IN DUITSLAND

Terrorist: “wortel van alle problemen zijn de Joden”

De Duitse politie heeft bekendgemaakt dat er een dodelijke aanval heeft plaatsgevonden op een synagoge en een döner eetcafe in de Oost-Duitse stad Halle, een stad circa 40 kilometer ten noordwesten van Leipzig. Het is vandaag Jom Kippoer, de heiligste en belangrijkste dag in het Jodendom.

Voor de laatste berichten zijn er twee doden en meerdere gewonden, nadat er meerdere schoten te horen waren. Ook zou een handgranaat zijn gegooid naar een joodse begraafplaats. De daders zijn gevlucht met een auto.-

De Duitse politie heeft veel mankracht naar de stad gestuurd. Bewoners zijn opgeroepen binnen te blijven of een veilige plek te zoeken totdat meer informatie bekend is.

Ten minste een van de verdachten droeg een gevechtsuniform en was bewapend met meerdere wapens, vertelden ooggetuigen aan de lokale publieke omroep MDR. Het treinstation van Halle, buiten de stad Leipzig, was ook gesloten omdat de politie op zoek is naar de verdachten.

Volgens de laatste bekende officiële cijfers uit 2004, wonen er 731 joodse mensen in Halle. Er is zowel een orthodoxe als liberale joodse gemeenschap. Door immigratie uit landen van de voormalige Sovjetunie, is het aantal joden in de stad enorm toegenomen.

Actuele nieuwsupdates

Update 19:58 – De terrorist zou de aanval hebben gefilmd met een helmcamera.

UPDATE: 18:16 – De Duitse politie heeft het dreigingsniveau voor de bevolking van Halle verlaagd. Het wordt niet langer als acuut geclassificeerd. Burgers kunnen weer de straat op. De politie blijft aanwezig op straat.

UPDATE 17:16: Uit bronnen rondom de veiligheidsdiensten, blijkt dat het de daders niet was gelukt om de synagoge binnen te komen. Daarop hebben ze het vuur met automatische wapens geopend op deur en ramen. De veiligheidsmaatregelen van de synagoge hebben standgehouden, anders zou het op een echt bloedbad zijn afgelopen.

Noot van de redactie: Ook in Nederland zijn alle synagogen, joodse scholen en instellingen voorzien van de zwaarste veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme. Joods Nederland wordt permanent beveiligd door de joodse beveiligingsorganisatie Stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW), in samenwerking met Nederlandse veiligheidsdiensten.

UPDATE: 17:01 – Er wordt veel gespeculeerd over de achtergrond van de daders. Feit is dat er op dit moment geen duidelijkheid is over achtergrond en/of motief van de daders.

UPDATE: 16:52 – Duitse politie roept op om foto’s of video’s van de schietpartij, of enig ander informatie, naar de politie te sturen en deze niet via sociale media te verspreiden.

UPDATE: 16:12 – Er waren 80 tot 100 mensen aanwezig in de synagoge toen de schietpartij plaatsvond. Dat heeft Max Privorotzki bekend gemaakt, de voorzitter van de Joodse gemeenschap Halle.

Update: 15:49 – Er word in Duitsland gespeculeerd over een gijzeling die plaats zou vinden in de EDEKA supermarkt in Südstadt. De Duitse politie laat weten dit verhaal niet te kunnen bevestigen. De politie vraagt burgers om kalm te blijven en geen geruchten of valse meldingen te delen, dit maakt het werk voor hen onnodig moeilijk.

UPDATE: 15:05 – Duitse politie meldt dat vanwege de operationele situatie in de binnenstad van #Halle er zware verkeersbelemmeringen zijn.

UPDATE: 14:15 – De Duitse krant Die Welt meldt dat de politie in Duitsland in verhoogde staat van paraatheid is gebracht bij alle synagogen en joodse instellingen in het land.

UPDATE 13:55 – Volgens de meeste recente berichten van de politie is er een verdachte inmiddels opgepakt.

Advertentie (4)