Eindhoven veranderd straatnaambordjes met Palestina niet

Screenshot Twitter

Na de ophef afgelopen week op Twitter over straatnaambordjes waarop Israelische steden staan met de verwijzing “Palestina” zegt de gemeente Eindhoven niet van plan te zijn deze te veranderen, aldus meldt JTA.

Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven schreef vrijdag op Twitter dat de tekens die aangeven dat de steden zich in Palestina bevinden, zouden worden gewijzigd, “maar pas in het kader van regelmatige vervanging, en dat gaat voorlopig niet gebeuren”.

De steden waarnaar op de straatborden wordt verwezen, omvatten Jeruzalem , Nazareth en Tiberias.

In 2014 had de gemeente Eindhoven al toegezegd de straatnaam bordjes te zullen veranderen na een protest van Nederlandse joden en Israëlische voorstanders, waaronder Likoed Nederland, die klaagden dat de aanwijzing gepolitiseerd was en bedoeld was om “Israël van de kaart te vegen.” Maar daar bleef het bij.

De woordvoerder va de gemeente Eindhoven reageerde na hernieuwde kritiek op Twitter door Esther Voet, hoofdredacteur van het NIW en vele anderen anderen.

In het Nieuwe Testament wordt Palestina niet genoemd. De Hebreeuwse Bijbel, die veel Nederlandse christenen als gelijkwaardig beschouwen aan het Nieuwe Testament, noemt ook Palestina niet. Het spreekt wel van Pleshet – landen bewoond door de Filistijnen, een uitgestorven niet-Semitische kustbewoners die in de 12e eeuw v.Chr. In het westen van het land Israël woonden.