Bekende Al Jazeera tv presentator noemt Israël meest succesvolle project in 120 jaar

Faisal al-Qassem. Screenshot YouTube

Na de uitspraak op Twitter van een van de bekendste tv presentatoren van AL Jazeera op Twitter dat ” Israël het meest succesvolle project van de 20e en 21e eeuw is” kwam er een intens debat los over de Joodse staat op sociale media.

“Als ze je willen vervloeken, zullen de meeste Arabieren je beschrijven als een ‘zionist’, hoewel ze weten dat het meest succesvolle project in de huidige en vorige eeuw het zionistische project is terwijl alle projecten van de Arabieren, met name het Arabische nationalisme, zijn mislukt ,” tweette Faisal al-Qassem, de gastheer van Al Jazeera’s The Opposite Direction , een bekende debatshow.

Natuurlijk kwamen daar veel kritische reacties kwamen Twitter op nadat Qassem de tweet had gepost.

Meshaal al-Nami, een Koeweitse onderzoeker, twitterde dat Qassem en Al Jazeera’s ‘als huurlingen het zionisme dienen door chaos te verspreiden over falende en gefrustreerde Arabieren en moslims’.

Maar toen de televisie-gastheer Twitter-gebruikers later op zondag vroeg om te stemmen in een enquête over de vraag of zij Israël of Arabische regimes als “geavanceerder, ontwikkeld, democratisch en succesvol” beschouwen, koos een overweldigende meerderheid de Joodse staat.

Tweeëntachtig procent van 6.168 respondenten koos Israël, terwijl de resterende 18,3% koos voor Arabische regimes.

Israëlische functionarissen hebben Qassem geprezen voor zijn opmerking, die zij in hun Twitter-accounts hebben benadrukt.

“Dr. Faisal al-Qassem heeft gelijk. De zionistische beweging heeft de ambitie van het joodse volk bereikt om terug te keren naar zijn thuisland en opnieuw een nationale staat op te bouwen op het land van zijn voorouders, ‘tweette zaterdag Ofir Gendelman, de Arabisch-taalwoordvoerder van premier Benjamin Netanyahu.

Adraee, de IDF-woordvoerder, tweette zaterdag: “Faisal al-Qassem spreekt het woord van de waarheid. ‘Zionist’ is geen vloekwoord, maar een woord van bewondering. ‘

Al Jazeera is een van de weinige televisiestations in de Arabische taal waar Israëlische functionarissen zijn geweest.